Jag går i mål samtidigt som Gunde Svan och Stefan Holm!

Fotograf: Andreas Hansson Fotograf: Andreas Hansson

04.25 Väckarklockan ringer och jag hoppar upp ur sängen, förväntansfull på vad den här dagen ska mynna ut i. 5 minuter senare dyker Tommie upp och vi beger oss mot Vansbro!

Vansbro bjuder idag på ett härligt varmt och mulet sommarväder, 19 grader i ett lugnt och fint vatten. Stämningen i hela eventbyn är på topp och en lite nervositetskänslor kommer lite nu och då. Lova sluter upp med oss då hon redan var på plats efter gårdagens triathlontävling - starkt att simma idag igen. Vi beger oss bort mot starten efter att hämtat ut startkuverten.

Förra året simmade jag in rätt så slut på 1:13:03 efter att med bröstsim harvat mig fram genom vattnet och jag tyckte då att det gick rätt fort... Idag har jag satt upp 2 målsättningar:
1. frisim hela vägen
2. komma under 60 minuter

Vid starten intervjuas Gunde Svan och Stefan Holm som ska simma i samma grupp som Tommie (10:15). Stefan gör klart att han inte gillar vatten och hatar att simma, men att hans korpenfotbollslagskompisar anmält honom och att då är det bara att gilla läget!

10:15 Tommie, Gunde och Stefan sticker iväg i ett stort skumbad av fläktande armar. Själv börjar jag hitta mitt lugn igen och tänker skarpt i mitt huvud att jag ska kämpa för att försöka komma ner mot 55 minuter idag, jag känner mig trots allt i väldigt bra form.
Vår startgrupp släpps in i fållan och jag och Lova kliver ner i vattnet. Behaglig temperatur och vi simmar lite för att komma igång.

10:45 Repet lyfts och vi får simma iväg, jag gör mitt bästa för att inte simma ihop och slåss med mina medsimmare och lyckas rätt väl med det. Hittar direkt en behaglig rytm i vattnet och efter de första 200 metrarna lägger jag mig en bit ut i älven och börjar beta av några delmål: först båten där borta... sen bron... sen nästa bro... etc
Känns oförskämt bra och jag börjar tänka på annat medans jag simmar, och direkt börjar jag simma snett åt ena hållet.... sen åt andra hållet.... och andra igen... kommer på att jag måste skärpa mig och titta upp hur jag ligger till lite oftare tills jag får till riktningen igen, sen går det som på räls.

Rätt som det är så simmar jag förbi en boj som det står 1500m på, strax därefter 1200m och sen kommer båten man rundar för att börja simma uppströms. Ser på någon manuell klocka i båten att jag ligger riktigt bra till och börjar fantisera om att ifall jag sett rätt så skulle jag kunna komma under helt otroliga 50min. Mindre än 1000m kvar nu och jag känner mig inte alls trött - har redan innan loppet tänkt ut att hur det än blir så ska jag vara slut när jag kommer i mål. Jag höjer tempot och börjar köra hårdare - försöker hitta delmål längs bryggan, och det går ända tills jag skymtar målet långt därborta.

Simmar på - ser inte att jag kommer något närmare när jag tittar upp, fortsätter simma - tittar upp, målet är fortfarande en stor vit prick långt därborta, simmar och tittar upp igen - drar in dagens enda stora feta kallsup och börjar hosta och frusta oroväckande. En man på bryggan ser förtvivlad ut och försöker prata in mig till bryggan - jag höjer en tumme till honom och hostar till en gång till innan jag borrar ner huvudet i vattnet, sväljer en klunk och fortsätter köra! Snart i mål, fortfarande pigg, börjar spurta och når till slut målpet och när jag dunkar handen på tidtavlan börjar publiken applådera - jag fattar ingenting först utan tittar mig förvirrat runt och ser till slut att jag simmat ifatt och går i mål samtidigt som Gunde Svan och Stefan Holm :-D
Och min tid? Ja det känns fortfarande helt overkligt, men det blev 47:36 och jag har hela dagen gått runt i ett lyckorus!!

Jag har naturligtvis ART att tacka för detta, utan erat pepp, era tips, och våra gemensamma träningar så hade jag nog plaskat in på över timmen igen. Clas ord från min första simträning med ART för några veckor sedan då det kändes hopplöst:
"träna träna, nöta kilometer efter kilometer så blir det bättre"  har stärkt mitt tålamod. Saras tips om navigering gör att det inte simmas lika mycket zickzack längre, och Tommies analys om min platta simning gör att det nu går fortare och att jag orkar mer, och det är bara 2 veckor sedan.... Tack!!

Inom ART har vi enormt mycket kunskap och kompetens, redo att delas med andra - ta vara på den möjligheten!

Christer  Rösth - Alnö Race Team
Läs mer på Alnö Race Teams diskussionsforum >>