Vätternrundan blev inte som jag hade tänkt...

Blev olyckligt avhängd från min grupp efter halva loppet och fick köra solo andra halvan. Det blev till slut en succé ändå med personbästa på distansen!

Dagen innan väl på plats i Motala sporthall fick vi bra platser på en tjock madrass. Jag, Sydfors och Patrick P. Bra start på årets vända! Efter inlämning av hinken till serviceteamet och lite snack, uthämtning av startbeviset och en pastamiddag var det dags för tidig träff med John Blund..

Natten
Jag sov oroligt (som vanligt) fram till småtimmarna, vid 3-tiden var jag klarvaken och efter ett toabesök sov jag som ett barn... Sydfors väckte mig och berättade att jag snarkat ljudligt... jag kände mig som en glad prins! Wow! Jag är utvilad var första tanken... skön start inför Vätternrundan!

Inför start
Påklädd och på plats i restaurangen hörde jag flera irriterade cyklister...gröten var slut! Det finns ingen gröt kvar! Katastrof, ingen frukost! Efter en massa diskussioner och fram och tillbaka var jag tacksam över att Sydfors fått mig att köpa havregryn dagen innan. Jag hämtade sonika dessa och bad om tevatten... och vips så hade jag mig gröt framför mig! Nu var det bara till att lugna ner sig...

Väl på plats inför gruppfotografering och sista-minuten-informationen träffade jag Peter Estberger som jag cyklade Ride of Hope 2013 (Lund-Stockholm) med, skoj!

Start - Gyllene Uttern (40,4 km/h)
Wow! medvind och god fart söderut! Allt kändes mycket bra förutom ett knak/gnissel från min cykel som irriterade mig så infernaliskt, tänk att ljud skall komma precis när man skall cykla 30 mil... ... hur skall jag stå ut med detta hela vägen runt... jag försökte förstå vad ljudet kom ifrån. Just detta ägna jag den mesta av tiden åt...jag har haft liknande ljud tidigare, nu hade jag nytt bakhjul, ny body, nytt vevlager, ny kassett, ny kedja... vad kan vara orsaken till oljudet?

Strax efter Gränna stod vårt serviceteam och en familj och tittade på loppet, hela vårt gäng stannade och kissade... vilken chock för familjen som stod där... från lugnet till 40+ personer som ställer sig runt om dem och kissar för att 60 sekunder senare åka vidare.
Jag tar av mig västen och ger den till servicepersonalen, skönt att bli av med den, det börjar bli varmt.

Gyllene Uttern - Bankeryd (37,2 km/h)
Efter stoppet fortsatte cyklingen tämligt enkelt och snabbt, en kombination som inte är så vanlig, men med medvind så blir det så.

Första avhängningen; backen invid Skärstad
Första riktiga backen stod framför oss. Jag bestämde mig direkt för att inte gå på rött uppför backen, det var helt enkelt för tidigt för det, jag behövde spara på krafterna till senare i loppet. Sagt och gjort så hjälpte jag t.o.m. en cyklist i backen som hade det tyngre än jag. Väl på toppen insåg jag och Micael att vi hamnat efter gruppen! Vi bestämde oss för att köra partempo för att köra i kapp. Det blev en slitsam resa men vi hjälptes åt och lyckades köra ikapp!

Jönköping
Jönköping var det första riktigt jobbiga partiet (bortsett partempot). Vi hade stark kantvind och det var ingen vila någonstans i gruppen. Är detta vad vi har att vänta när vi skall vända norrut tänkte jag...

Strax efter Bankeryd stod vårt serviceteam än en gång och väntade, denna gång med våra hinkar utställda i prydliga rader. Jag hittade min hink tämligt snabbt och fyllde min Camelbak som visade sig inte behöva mer än ca 0,5 liter... jag hade alltså inte druckit mer än en halv liter de första 10 milen... illa!Jag passade även på att lossa mitt bakhjul och spänna snabbkopplingen något hårdare. Allt detta på under 90 sekunder, det gick undan kan jag lova!

Bankeryd - Hjo (30,9 km/h)
Snittfarten säger väl en del...

Andra avhängningen; någon backe
Det hela började med att jag fick en förning uppför en backe, naturligtvis slitsamt som vanligt men jag körde inte på rött ändå.
Det blev motorbyte strax därefter och jag hamnade således i den bakre motorn och väl på plats längst bak kom vi in i ytterligare en backe. Som bekant så blir det ofta inbromsning när man ligger sist i en större klunga när de första börjar komma upp i backen.

När väl de första i klungan tagit sig över krönet och börjar få upp farten igen så ligger de sista fortfarande kvar i backen och tvingas accelerera mitt i backen, precis där var jag. Jag hade inte krafter eller lust att gå på rött och valde att inte köra hårt utan att hushålla med krafterna, det var ett misstag visade det sig. Jag hade dock sällskap i backen vilket kanske gjorde mig lugnare...

När backen väl var över ser jag gruppen accelerera och jag och Patrik var hopplöst efter. Vi gjorde vissa försök att köra ikapp men Patrik hade kört slut på kroppen på något sätt så jag fick inse att jag blivit avhängd, så onödigt, jag blev uppriktigt nedstämd... det var inte mina krafter det berodde på, det var gruppens "hets" i backen i kombination av mitt hushållande av energi som gjorde att jag blev avhängd.

 

Göteborgs Räddningstjänst
Vi fick kontakt med Göteborgs Räddningstjänst sub 9-team som vi började köra med. Det hela kändes bra, de cyklade på rätt bra. Efter en tid anslut även Rehan till gruppen. Då började min cykel leva om, första tanken var punktering, jag stannade tvärt. Det visade sig vara ett reflex som hade fastnat på mitt framhjul. Patrik stannade också, jag fick bort reflexen och viftade och ropade till Patrik att nu kör vi ikapp våra nyvunna kompisar. Vi lyckades, men efter några varv i deras rotation såg jag inte längre Patrik, jag vet inte vart han tog vägen...jag hade sedan en tid fått besvärande nageltrång, det blev bara värre och värre...

Andra depån
Jag och Rehan hade pratat om hur vi skulle göra med stopp... skall vi lämna gruppen eller köra vidare med dem? Jag frågade deras ledare och han sa att det inte tänkte stanna fler gånger. Från en klar himmel stod vårt service team där och vifta, jag låg i vänster led och svängde ut och bromsade ner kraftigt... och in i depån, men ingen Rehan ... däremot stod Alex där! Arg som ett bi. Jag tog av mig skorna för att se om jag kunde göra något åt min nageltrång... inget, jag satte på mig allt igen och spände skorna hårdare för att få dem längre bak i skorna. Jag pratade med Alex om vi skulle samköra, han var osäker, visste inte om han skulle köra vidare eller inte... det slutade med att jag körde vidare själv. Tyvärr hopplöst själv... svårt att hitta någon som ville cykla i mitt tempo, jag passerade alla tror jag, det blev en lång tempo körning...

Hjo - Aspan (30,2 km/h)
Jag tror det var på denna sträckan jag kom ikapp ett team från Hofvet. Jag anslut och det visade sig vara den grupp som Birgit anslutit sig till, vi kom att prata lite och hon berättade att gruppen inte kommer inte klara sub 9. Jag åkte med denna grupp en tid ändå. Tack för hjälpen kära klubbkamrater!

Femte rundan avklarad, check!
Osäker om jag lämnade gruppen innan eller efter Aspan, men jag cyklade om dem och försöker hitta någon som ville cykla lite snabbare... hängde med lite löst folk här och där men fick aldrig något riktigt flyt i cyklingen. Nageltrånget hade kommit tillbaka... :(

Medvid - mål (37,3 km/h)
Nu var det inte långt kvar, jag bestämde mig för att börja köra själv. Jag hittade någon enstaka som jag kunde samköra med stundtals men det var mycket solokörning. Väl i stadsparken träffade jag åter mina cykelkompisar och får snacka lite, alltid lika trevligt! Vips så stod Bela Hack där, skoj, ytterligare en kompis från Ride of Hope!

Summering
Jag gjorde ett par missar, jag skulle varit noggrannare med att ligga på hjul. Jag hade sagt åt mig själv inför detta lopp men jag var slarvig när det väl gällde, kanske var det den långa snabba färden ner till Jönköping som fick mig att slappna av lite för mycket... Inför nästa lopp bör jag bygga mer styrka, ha större marginal från marschfart till toppfart, dvs. större chans att köra ikapp om det skulle behövas. I årets runda hade jag lite för liten marginal för att ha råd med misstag. Min kondition känns helt ok, det visar pulsdiagrammet nedan, jag körde inte slut på mig som jag borde ha gjort... bättre upp nästa gång! Intressant att se att jag inte körde riktigt hårt mer än knappa 22 min på hela varvet. mer än fyra timmar eller halva loppet i zon 2, lätt ansträngning... Jag körde hårdare på både Siljan Runt och genrepet... jag hade alltså mer att ge!

Jag placerade mig bland de 5% snabbaste cyklisterna i årets runda, tänk om jag bara lyckas placera mig bland de 10% bästa på Lidingöloppet (under ca 2:30) eller Vasaloppet (under ca 5 timmar), då skulle jag vara nöjd...5% bästa på LL och VL känns orimligt... eller?

Thomas Hermansson 
Läs mer på Tomas blogg >>