Skön känsla att komma i mål – äntligen var det över! 

Ultravasan 2014
På väg upp till Sälen diskuterade vi likheterna mellan UltraVasan och 3 varv på Lidingöloppet. Distansen är samma, höjdmetrarna och banan är jämförbara. Frågan var bara om man skulle klara tre varv med mindre än tre timmer per varv…

Intressant att se folk i starten; vissa var förberedda för en fjällvandring med jacka, mössa och ryggsäck när många andra var som tagna direkt från 100m-finalen i en friidrottstävling med singlet och split-shorts – trots 5 grader och dålig prognos. Själv hade jag shorts, långärmad tröja och camelbak.

Lätt och fint med Macke till Smågan (10 km) och vidare till Mångsbodarna (24 km). Macke drar ifrån. Från Risberg (34 km) så började det gå tungt. Och så fortsatte det resterande 56 km. Inget tvivel om att bristen på långpass var påtaglig. Formen är god, men inte för den här typen av lopp just nu.

Av de 1000 anmälda var det bara 850 som kom till start.
Start kl 05:00 med Ålands näst-bästa ultralöpare Markus Karlsson.

Efter Evertsberg (47 km) drog jag ner kepsen, satte på musik och försvann i en bubbla av JT, Rihanna och Trivium. Under lång tid såg jag inte mer än 4 meter framför mig och tänkte inte på annat än nästa steg. Tiden gick som tur var ganska fort. Kontrollerna är täta och det är konstant folk att springa om.

Vid 75 km får jag en high-five av Macke när jag passerar honom igen.

Väl i Mora stannade klockan på 8:31. Skön känsla att komma i mål – äntligen var det över! Macke kom några minuter senare och efter en dusch hamnade vi på O’Learys med burgare och bärs.

Det regnade från och till under hela loppet. Inget värre än att man klarade sig utan jacka dock.

”Lidingöloppen” avverkades på 2:46, 2:55 och 2:50, vilket får ses som en bra disponering av loppet. Det är alltid en skön känsla när man har gjort en bra disponering och ständigt tar placeringar, framför allt i slutet av loppet. Markant skillnad mot de som kört för hårt i början och avslutar gående.

Data från UltraVasan och från CykelVasan.

Bra lopp för övrigt, ljusår bättre än CykelVasan! Synd bara att det startar kl 5. Det hade dock varit bättre att starta kl 8 och låta de långsammaste löparna ta med en pannlampa.

Sanslös imponerande av Jonas Buud (vinnaren) att hålla 4 min/km i den terrängen i 90 km!

Några dagars vila nu, sen kör vi igång ett nytt block med träning inför IM Barcelona!

Tobias har god erfarenhet från andra tuffa lopp! Läs mer på hemsidan>>