Juni....beteende från mig och andra..

foto: expressen.se foto: expressen.se

I race reports, på bloggar, hemsidor och i många andra sociala forum ses ofta notiser och ibland långa inlägg kring konflikter i den miljö vi tränar i. De flesta fall rör relationen mellan bilister och cyklister. Tragiskt nog finns där också berättelser med fatal utgång och bakom dessa rapporter i media finns alltid en familj, vänner och andra som måste möta sorgens svarta ansikte.

I andra fall slutar det med ett nära ögat moment. Kanske blåmärken, skrapsår eller rädsla som stoppar ambitionen att fortsätta med den aktivitet vi önskade utöva.

Finns det lösningar på detta?? Sannolikt inte svart eller vitt men jag tror att det måste börja hos mig själv. Vad väljer jag för attityd och beteende när jag sitter i bilen, på cykeln, i bassängen eller löpandes efter vägkanten eller på stigen i skogen.

Många är de fall där det sträcks ut ett långfinger, ett aggressivt tutande eller ett rop om att man borde bete sig på ett sätt som den förbipasserande tycker är bättre lämpat. Kanske kunde jag gjort annorlunda, eller så gjorde jag riktigt men uppfattades göra fel utifrån motpartens kognitiva karta.

Bibeln lovordar att vända andra kinden till, beteendevetare att man själv kan luta sig fram och ta ansvar för sin handling och andra teorier framhåller att energin som får oss att använda aggressiva svar bara föder en ond cirkel.

Så nästa gång jag möter en löpare som tar upp lite för mycket av vägen, eller hamnar bakom två cyklister som ligger i bredd och hindrar mig så kan jag bara försöka upplysa på ett konstruktivt sätt vad jag uppfattar (om det ens måste göras..) eller bara räkna till tio och sätta händelsen i ett livsperspektiv.

Viktigast av allt är nog ändå att när jag är ute och cyklar, springer, simmar eller annat och inte är i elitskiktet av träning (som de flesta av oss dock inte är;), då kan jag alltid möta andra med ett leende, ett hej, lyfta handen till en hälsning, beklaga med en ursäktande nick när jag inser att jag inte riktigt följt gängse regler. Till och med eliten hinner heja förresten, tror jag…J

För vi behöver alla kunna dela på utrymmet i vårt land utan att behöva riskera livhanken när vi bara vill nå de goda effekter som träningen ger oss!

Så har du inte gjort det tidigare, börja nu.. Positiv hållning i trafik oavsett vad, hjälp till att vända trenden.

Låt inte de arga vinna!

Må gott/ JB