..var jag inte Jättesugen att springa en halvmara:(

Trist väder inte vara för tävlande..! (bild: facebook/Vätter Challenge) Trist väder inte vara för tävlande..! (bild: facebook/Vätter Challenge)

Vätter Challenge 2015
Årets första och sannolikt sista triathlontävling blev Vätter Challenge som också i år var SM på medeldistansen dvs, 1900 m simning, 90 km cykel och 21 km löpning.

Har tidigare genomfört en sådan distans i Karlstad 2014. Där var banan platt och då var värmen den största motståndaren. I Jönköping blev det backar och väta. Kändes som den svenska sommaren gett sig sjutton på att fortsätta dryga sig:(

Uppladdningen inför denna tävling kunde kanske varit bättre. Att få till träningen under semesterperioden är en utmaning med tanke på ledighet och dessutom få till familjeaktiviteter så att minnet inte bara blir resa till tävlingar (vet att det kanske inte lyckas helt...;). Man börjar bli sugen att kanske träna mer specifikt under vintern, beta av några tidiga tävlingar på våren och sedan ta fritt!

Helgen innan var det swimrun i Höga Kusten Swimrun och den satt i några dagar in på veckan, så det blev endast några lätta joggpass. Trodde sedan att all packning var med söderut men i Söderhamn kom jag på att hjälmen glömts hemma:( Köpa ny, njaa, det gjordes ett försök på TCM i Tyresö (Grym cykelbutik btw), men 2000 extra av semesterpengarna kändes inte helt rätt.
Tävlingsledare Christian Kirshberger i Jönköping blev den räddande ängeln, han lovade att ta med en hjälm till tävlingsdagen (Tack!)

På fredagvällen när vi inkvarterat oss hos familjen Nilsson så pasade vi på att ta oss ner på stan där en sprinttävling avgjordes i ett trevligt sommarväder. Växlinggsområdet och målgång i Rådhusparken gjorde att det var lätt att vara åskådare, hoppas det går att fortsätta med det upplägget. Det är trots allt inte särskilt kul att kuska runt på banor (cykel/löpning) där man inte träffar på någon annan än sina egna demoner.

Obligatriskt race meeting i spektakulär spegelsal på Stora Hotellet blev lite rörig med skiftande ljudkvalité samt beskrivningar av svåra passager som blev svåra att sätta sig in i om man inte provcyklat banan, vilket väldigt få gjort.
Pastabuffén som erbjöds höll dock mycket hög klass om man jmf med andra tävlingar jag varit på. 

Resten av kvällen gick åt att förbereda race-outfiten, sov sedan helt ok (kanske för att jag egentligen hade några störrre förväntningar på resultat)

 

Tekniska delegaten går igenom bana och regler.
Tekniska delegaten går igenom bana och regler.
Raceday
Förberedde mig  nutritionsmässigt endast med dryck i två 75 cl flaskor (och drack aldrig upp dem..) Har svårt med detta och behöver nog träna mer distans inkl. äta/dricka.
På loppet erbjöds Mightysport (tror jag det var) och den är inte en favorit.

Simning
Hade kvar känslan av förra årets Ironmanstart i Köpenhamn och med den nära döden-upplevelsen så placerade jag mig långt till vänster. Vi skulle rakt ut ca halva banan, runda två bojar och rakt in så det var inte så svårt att sikta. Har fortsatt svårt att hitta andras fötter att ligga efter, men å andra sidan slapp jag uppleva den trängsel jag haft ångest för. Hittade en bra rytm utan att bli särskilt trött. Funderade där och då ut vad som skulle vara målet för dagen. Konklusionen blev att fortsätta på förra loppets mantra att ta mig runt och ha det ganska skönt. Eventuella tidskapningar och hårdare satsning få vänta. Fort jag försöker gå in i den bubblan så blir det en negativ stress jag inte riktigt hanterar just nu..

Upp på tiden 36:15 vilket ger 1.48/100 meter. Mitt varv visade 2017 meter. Fullt nöjd med den tiden:)

Växlingen kan väl alltid vara snabbare men idag blev den 2:34. Inget strulade.
 

Cykel
Det hade pratats om att banan skulle vara tuff med 1000 hm totalt. Varje varv inleddes med en rejäl stigning på flera kilometer och denna skulle tas x 4. Försökte hitta ett jämt tempo och att inte gå på för hårt i stigningarna. Höll en ganska jämn placering och passerades inte av för många och körde själv förbi en del:)

Bävade för att det skulle börja regna vilket det varnats om skulle komma ca kl 13. Tyvärr dök det upp tidigare och varv 3 kom det strilande för att sedan öka! Utförskörningarna in mot centrala Jönköping blev då riktigt läskiga. Vågade inte ligga i bågen och bromsade in rejält inför några tvära svängar. Är ju inte direkt någon fartfantom utför i torrt heller......

Till slut öste regnet ner och varv fyra innebar att jag började frysa rejält. Körde i linne vilket nu tog ut sin rätt. Föttterna började också domna. In mot växling var jag inte Jättesugen att springa en halvmara:(

Priset att bo hos gamla vänner samt att familjen är på plats är att det är svårt att kliva av och bryta. Resan på 140 mil totalt blir då svår att försvara.

Tack David, Lena, Pontus, Ebba, Tuva, Mathilda och ffa min fru för ert stöd!!

Nåväl, summering tidsmässigt av Cyklingen blev 2.47 och ett snitt på mediokra 30.84 (om man jmfr vad jag gjort förut). Stigningen på Garminklockan blev 841 meter. Cyklingen inkluderade ett pissestopp (Känns fortfarande svårt att sköta detta i farten och tveksamt med min målsättning;) Uppmätt sträcka var endast 85.91 km.

Växlingen gick på 1:27 med pårullning av strumpor, helt ok. Och dessutom skönt med något torrt på fötterna som nu var bortdomande.

Bredvid fotografen (fru Boström) står döttrarna och skriker: "snabba dig nu Pappa". Gäller att försöka se snabb ut då ialla fall:) Bredvid fotografen (fru Boström) står döttrarna och skriker: "snabba dig nu Pappa". Gäller att försöka se snabb ut då ialla fall:)

Löpning
Ut på löpningen så hade jag kanske tänkt att jag skulle försöka hålla 5.00/min i snitt. I vanlig ordning gick det fortare i början trots att fötterna kändes stumma. Det var även här en varvbana som var lite trixig med snäva svängar inne i stadskärnan. Trots att farten är ytterst blygsam känns det som att behöva bromsa ett ånglok när jag ska svänga skarp 90-gradare! 

Märker nu att det är löpträning som ska kunna ge lite snabbare tider när jag blir äldre.. Känner mig tung och osmidig i löpstilen när jag ser medtävlare.

Första varvet känns ändå hyggligt och även en bit in på andra. Sedan tar det stopp, jag tycker det är pisstrist!! Saknar något snacks på västekstationerna. Det som finns är vatten, sportdryck, cola (tack) och gels (ugghh). VArt är chips, kex, SMÅGODIS! HAde givtevis kunnat vara lite mer förutseende och förberett privat langning, men man lär så länge man lever. Att äta generellt brukar aldrig fungera. Vet inte hur många gånger (inkl. swimrun förra helgen) som jag burit med gels, bars som jag sedan aldrig rört.

Väl inne på sista varvet börjar jag se ljuset, och vid sid sista stationen står supporten och sen ökar jag faktiskt så pass att de missbedömer min målgång! Helt ok ändå när de trotsat all detta regn för att pusha mig denna dag:)

Tar en hemmalöpare och kliver upp på topp 10 i motionsklassen (nu spelar ju inte det någon roll...)

Avslutar löpningen på 1:41med 5:01 i snitt (banan mäts till 20.21 km). Så med tanke på ambition så är jag väldigt nöjd.

På Höga Kusten var ett mål att ha kul på vägen och det var check. I Jkpg så var det check fram till det började regna.

Arrangörerna har en bra tävling  och funktionärerna är toppen. Kanske är det här som Sveriges första Ironman 70.3 är. Hopppas vara på plats då också!

Nu siktar vi på fjällöpning och AXA:)

/Jonas