”tänk om det är mål nu???”

Höga Kusten Swimrun 2015
SwimRun…en sport med licence to Hook!

Nu en skildring ifrån mitt första swimrun lopp…

Jag ritade in kartan på handpaddeln, vilket var en riktigt bra grej…

Jag har simmat och sprungit mellan öar långt innan SwimRun som begrepp föddes. Redan innan jag ryckte in i lumpen så kutade vi och ytsimmade mellan kobbar och skär. Varför? för att träna på det vi hade hört att vi skulle bli utsatta för under militärtjänstutbildningen 94/95

Jag kom ihåg att jag gillade den formen av träning, det kändes ”hardcore” Springa sig svettig, sedan kasta sig i vattnet…simma, upp och fortsätta..osv. Varför deklarerar jag detta?…är det för att slå mig för bröstet??…nej! för innan 94/95 så har det garanterat funnits någon/några som som gjort detta ännu längre tillbaka.

Det jag vill belysa är att aktiviteten har funnits länge, men som sport är den nykläckt och växer starkt. Varför? För att det är kul och hardcore att springa sig svettig, kasta sig i vattnet och simma….

Jag har utövat multisport bland annat i snart två decennium och har inga planer på att sluta. Men eftersom jag har sysslat med just det plus en massa annat, cykeltävlingar, löptävlingar,triathlon etc etc…så när SwimRun konceptet dök upp, så skulle jag hålla mig borta. ”..inte ytterligare en grej” gick tankarna..

Men jag har själv arrangerat ett Swimrunlopp förra året och som går av stapeln igen 7:e augusti …du är välkommen!

Memira Swimrun

Och sen så var en delsträcka under multisport SM 2014 en swimrun del, som jag har ganska dåliga minnen ifrån, eftersom jag blev attackerad av ”Lavskägge” och fick ett träd i hälsenan.

Ja! nu är allt reducerat till den kontakt jag haft med swimrunsporten…tills den gångna helgen.

Höga Kusten Swimrun…det såg proffsigt ut, snygg inramning! Banan verkade rolig, tuffa simningar och riktig terränglöpning, jag fick ett kraftigt ”habegär”

Ca 5 timmar senare så var jag anmäld i lag med Mårten Bergstrand och vi blev Team addnature/Scott YNIQ

Jag skulle kunna redogöra för vår lasersnabba utvecklingskurva över utrustning och prylutveckling, då detta var nytt för både Mårten och mig, men vi lämnar det därhän…och kastar oss över tävlingen.

Vi står i start och målområdet..

” 80 % chans att vi kör orginalbanan!!!” vrålar Mike (Mikael Lindnord) som tillsammans med bland annat Staffan Björklund snickrat ihop dagens begivenhet.

Banan som gick i en loop utanför Örnsköldsvik och passerade de yttersta havsbanden, skulle på vissa ställen bli riktigt exponerad för vågor och vind.

Prognosen sa ca 6 m/s och det skulle avta…

Verkligheten var något annat…

Det blåste exakt ifrån fel håll, ur tävlingen och tävlingsarrangörens ögon och det blåste betydlig mer än väderleksrapporten hade spått.

Jag tänkte ”det blåser exakt ifrån rätt håll och det kommer bli magiska bilder…jag vill inte ha några ”tussilagobilder”

Det var ändå lite lätt ångest innan start…det regnade, var ruggigt och jag visste inte hur kyligt det skulle bli under simningarna, då den längsta var ca 1700 meter och hur varmt det skulle bli att springa i våtdräkten, då den längsta löpningen var ca 1,5 mil (med några kortare bad)

Vi står på startlinjen…ifrån högtalarna kommer en nedräkning i klass med en raketuppskjutning…

30 seconds….10 seconds…..

”Raketen” avfyras….

Löpning ned till stranden ca 50 meter, sedan en kort simning på ca 150 meter…därefter upp och 3 kilometer löpning…och tävlingen var igång.

Jag tänkte att det var en god ide att ha simdolmen mellan benen redan ifrån springstarten ned mot vattnet….dålig ide och sista ögonblicket beslut! Jag brukar vanligtvis vara ganska kvick i starten…men denna gång var det raka motsatsen.

Never löp with the dolme mellan benen…swimrun ABC (jag längst till höger)Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Never löp with the dolme mellan benen…swimrun ABC (jag längst till höger)Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun

Ned i vattnet och sedan blev det en hård kamp om ytor och positioner.

Alla ville klippa Red Bull bojen så nära som möjligt…även jag..

Efter ungefär 20 sekunder i vattnet, så pajar min ena handpaddel, då jag sätter den i någons fot eller slår i någon annans paddel…svårt att säga, det var ett inferno av skum och adrenalin…Geronimo!!!!!

När jag rundar Red Bull bojen så håller jag på att tryckas upp mot den, eftersom vågorna kommer rakt in mot stranden och alla simmare pressas ihop..

Jag kastar då ett öga mot bojen och ser hur någon faktiskt är upptryckt… som om några hårda amerikanska snutar ställt denne mot väggen för brysk visitering.

Foto:https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Foto:https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun

Jag kommer runt och ställer in siktet mot land igen…

Upp på stranden och råkar på Mårten direkt…”perfekt!” då slapp vi springa och leta efter varandra

Nu var det en 3 kilometers löpsträcka med ett fint spurtpris i änden.

Om det fanns en rimlig chans att ta det så skulle vi försöka, men det fick inte kosta hela tävlingen.

efter någon kilometer så inser vi att det blir för tufft att ta spets och kriga om belöningen…vi slår av och nu kör vi vårt race.

Sedan så blir det en kavalkad av simningar i höga vågor och löpsträckor i obanad terräng….på med glasögon, i vattnet och simma, upp, av med glasögon, bort med dolmen och spriiing!

Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Vi jobbar på bra som ett team och hjälper varandra, allting är jäkligt kul.Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Vi jobbar på bra som ett team och hjälper varandra, allting är jäkligt kul.Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun

Banan börjar nu närma sig den kritiska punkten…vi var snart på den plats där det skulle vara risk för att banan stängs av och plan B iscensätts.

Vi möter då tätlagen som är på väg tillbaka….”ok…inte orginalbanan, suck!” fattar jag direkt.

Vi är inte så långt efter, ca 4-5 minuter…

Vi kommer fram till punkten där vi egentligen skulle ha hoppat i och simmat…vågorna dånar och det är riktigt wild därute…

Får korta instruktioner om att springa tillbaka mot Gullvik… ”alright! lika lång väg tillbaka”

Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun

Vi vänder tillbaka och hamnar i sällskap med Lelle och Daniel Hansson (vinnarna av ÖtillÖ 2014, tillika regerande världsmästare) De hade hoppat i vattnet och börjat simma, innan beslutet fattades om att stänga sträckan….därav lite längre bak just nu.

Vi håller ihop en stund , men sen så försvinner dem och vinner klabbet.

Vi har en annan hård fight som växer fram med Team Swimshop.se och Team surfspot…som efter en stund övergår till en tvekamp mellan Team Surfspot och oss.

Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun

När vi börjar närma oss Gullviks havsbad (start/målområde) så är det tillbaka på den 3 kilometer långa grusvägen (där spurtpriset var)

vi är ca 20-30 sekunder före Team Surfspot ut på grusvägen

Jag tar det lite manjana, fipplar upp en gel och är övertygad om att målet inte kommer att vara i slutet av denna 3 kilometerslöpning. Team Surfspot tar in…och tar in väldigt fort!!?? ”Jäklar va de kutar” de går förbi och vi kan inte matcha den farten och sakta men säkert så växer luckan. ”de måste ju tro att vi går i mål nu och spurtar?” tänker jag…och i samma sekund så blir jag orolig….”tänk om det är mål nu???” Men eftersom jag känner Mike som arrangerar, så är jag övertygad om att tävlingen fortsätter åt andra hållet, annars skulle tävlingstiden bli alldeles för kort…men jag var inte helt säker och det vore ju synd om vi sjabblat bort vår 4:e placering bara för att vi vaggades in i egna teorier.

Men! mycket riktigt!…väl framme vid Gullvik, så kommer nya instruktioner och tävlingen fortsätter åt andra hållet (banan baklänges)

Damvinnarna Carro och Kristin Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Damvinnarna Carro och Kristin Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun

Eftersom tävlingen blev som den blev på grund utav vädret, så vart det skralt med energidepåer.

Så blev det 2 minuters stop för alla och det fanns tid att äta och dricka…vilket var mer än välbehövligt.

Sedan omstart och iväg igen…fighten fortsatte.

Vi mot Team Surfspot

Sakta så började vi dra ifrån. Den ”nya” sträckan bestod av mycket löpning med avbrott för några kortare simpassager.

Avståndet växte, men inte med särskilt mycket….vi var aldrig säkra.

Men vi lyckades hålla dem stången och simmar till sist in in mot Gullviks strand och mål som 4:e lag..

Jag kommer upp på stranden och är helt vinglig och har dålig balans efter en skvalpig sista simning. Mot detta fenomen har man normalt sett öronproppar som skall förhindra detta tillstånd….men jag hade ryckt dem för länge sedan, som när man rycker tussarna på en travhäst och vill få ut extra hästkrafter på målrakan.

Vi passerar mållinjen och är 4:a

Jag är mycket nöjd med loppet och det var en ”prova på grej”…var tanken. Men redan omedelbart efter och nu när hela upplevelsen fått sjunka in, så vill jag göra detta fler gånger och skapat ett kraftigt ”habegär” och jag ser redan fram emot Höga Kusten Swimrun 2016, redan inskrivet i kalendern.

Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun
Foto: https://www.facebook.com/pages/Höga-Kusten-SwimRun

Stort tack till Höga Kusten Swimrun staben, för arrangemang, startplats och upplevelsen.

Tack till min co-op Mårten Bergstrand och Jakob Bergstrand/Staffan Björklund för lån av utrustning.

May the force be with you!

Jari P

​Multisport med Jari, där har ni bloggen med denna skribent! Se här>>