Det är nu jag börjar ta okloka beslut för att genomföra loppet så snabbt som möjligt...

Orsa Grönklitt 2016
Anlände till Grönklitt fredag eftermiddag och vi hann provåka nästan hela banan innan det blev mörkt. Drivsnö och tungåkt något djävulskt. Kände mig seg till en början, men piggade på mig och stundtals kändes det så pass bra att det blev några ryck också, för att försöka skrämma liv i min trötta kroppstackare!

Efter middagen var det bara att ta med några pilsner och bege oss mot vallaboden för glidvallning. För min del blev det helvallning (LF+HF+Pulver+Rill) av tre par skidor, samt enbart pulvervallning och rillning av ytterligare fyra par (inkl. mitt eget par).

Den finkorniga nysnön och temperaturen öppnade upp möjligheter för att åka på mina Rossignol XIUM C2 (inspirerad av min stora idol, Nikita Kriukov, som vann sprinten runt slottet på ett par Rossignol). Köpte paret för 5-6år sen av Johan Edin, IFK Mora och landslaget, för en billig peng, efter att han ratat dem som tävlingsskidor åt sig själv.
Jag tror det ligger en R2-slip från Örjans Slip & Skidservice i Bengtsfors på paret. Totalt har jag kanske åkt 10-20h på detta paret sedan tidigare. Eventuellt åkte jag någon kortare tävling på dem för många år sen, eller så har jag aldrig haft dem på tävling förut.
Vallan bestod av Start BWLF+Swix Marathon Vit+FC6X-pulver+Rillning 1mm över hela skidan. Tyckte det fungerade minst lika bra som mina motståndares material.

Tio starka var vi i stugan (nio åkare + Petter’s Martina som agerade cheerleader). Lite för trevligt, så klockan drog iväg och vi kom inte i säng förrän midnatt, vilket egentligen var alldeles för sent. Vaknade trött, men ändå piggare på tävlingsdagen än övrigt i veckan, vilket kändes skönt.

Jag ansvarade för fästvallning av fyra par skidor (resten körde ovallat) innan jag kunde börja fokusera på mitt eget lopp. Det blev Rex tejp+VR40 invärmt med vallajärn och sedan några lager VR40 utanpå det i sin tur. Kanske onödigt med tejpen, men det fanns inte tid att testa, så vi gick på den säkra varianten. De flesta var mycket nöjda. Som ordförande i skidsektionen är det klart man ställer upp och hjälper grabbarna! Till nästa säsong hoppas vi alla lärt sig valla själva! ;)

Magnus Boman och Jimmy Samuelsson (brottningsvärldsmästare 2001)
Magnus Boman och Jimmy Samuelsson (brottningsvärldsmästare 2001)
Kent Persson
Kent Persson
Petter Englund
Petter Englund
Robin Olsson
Robin Olsson
Jag och Magnus Nygren (CCC1000) innan start.
Jag och Magnus Nygren (CCC1000) innan start.

Själva loppet då:

Klarade ju seedningen till andra led redan på Marcialonga och kände redan under fredagen att det fanns mer kräm i kroppen än tidigare i vinter. Var därför inställd på att självmordsbomba rejält denna gång och köra ”in i väggen”. Det får gå så länge det går-logiken. Fick en OK start, men redan i den första uppförsbacken spände jag ut ölmagen så att spännet på vätskebältet (sportdryck blandat med koffeintabletter) ramlade av. Försökte fånga upp det i farten, men det gick inte. Beslöt mig för att inte stanna och strula i backen och körde vidare. Förstod omedelbart att det skulle bli en tung dag. Hade inte riktigt kraften som behövdes över krönet och kom iväg ut på körvägarna med en lucka på ca 20sekunder fram till Fantomen och Ronny som avslutade tätklungan.

Jagade i för mig ”besinningslöst” tempo. Släppte fram de som låg i rygg på mig (Troedsson och Wiklund från Stockholms RK bland annat), men kunde inte följa. Efter backen upp mot Stormon var de ikapp, men jag nådde här 91% av maxpuls och orkade inte öka. Förstod att jag måste ikapp klungan snabbt om det skulle bli en behagligare resa. Trots att jag gick precis det jag hade så höll sig luckan oförändrad ända bort dit jag trodde vi skulle vända på Kallbodsvägen. Hamnade i närmast chockartat tillstånd då det tillkommit en ganska rejäl backe längst bort, innan man fick vända. Fick slå av en del på takten. I samma veva kom jag ikapp Julia Svan och Emma Eriksson som ledde damklassen. Tillsammans med ytterligare nån herre höll de ett precis lagom tempo. Damer åker generellt ett mer kontrollerat och jämnt tempo, vilket är en fördel.

Vid vändningen märkte jag att jag fortfarande låg ca 15 sekunder före Leif Eklund, Tierp och det var ett så pass bra kvitto och jag bestämde mig för att ligga i rygg på damerna resten av loppet, i väntan på att Leif och fler skulle ansluta.

Det gick planenligt upp till varvning, där jag passerade på 69:e plats totalt. Ca 2.15 efter Fantomen och nio sekunder före Leif. Sladdade några gånger, men kom alltid ikapp så fort det blev lättåkt några meter. Drog ingenting.

Nästan framme vid Stormon för andra gången får jag en klapp på ryggen. Leif är ikapp. Tillsammans med 3-4 andra gubbar som passerar vår lilla klunga. Det är nu jag börjar ta okloka beslut för att genomföra loppet så snabbt som möjligt. Istället för att åka kontrollerat i backarna runt Stormon, åker jag istället precis så fort jag kan för att hänga med Leif & co, i hopp om att kanske kunna hänga med bort till backen vid vändningen. Där förstod jag att det skulle vara kört.

Tempot känns ändå ganska behagligt i någon kilometer ut på Kallbodsvägen, innan någon går upp och höjer tempot ytterligare. Chansar och ökar tempot jag med. Måste gå åt sidan och låter Leif komma ikapp igen. Biter mig ändå kvar i Leif’s rygg en bit. Vi passerar 32km-skylten. Vi passerar 33km-skylten. Leif får dricka. Min kropp skriker efter dricka. Tappar Leif. Börjar se suddigt. Tappar balansen. I backen upp mot vändningen måste jag till och med saxa. Får sällskap av Julia Svan, Vansbro (Gunde Svan’s dotter) igen. Piggar på mig en stund efter nedförsbacken. Jag drar. Hon drar. Hon får dricka. Min kropp skriker efter dricka. Jag tar en körning och matar precis allt jag orkar en sista gång. Vi är tillsammans vid sista drickan (5km kvar), men här måste jag dricka tre muggar sportdryck och tappar henne samtidigt som en större klunga med bland andra den kommande damsegrarinnan, Karin Vemhäll, Rembo, passerar.

Ridå ned. Finns ingen energi kvar. Tappar drygt 3 minuter på Vemhäll sista 5km. En regelrätt väggning. Jag åkte på 2.09.53. Blev 99:a totalt av 1200 anmälda.

Pulsklockan dog med några kilometer kvar till mål. Det gjorde även jag. Man kan dock gissa var den nedåtgående trenden på pulskurvan tar vägen…
Pulsklockan dog med några kilometer kvar till mål. Det gjorde även jag. Man kan dock gissa var den nedåtgående trenden på pulskurvan tar vägen…

Det känns alltid tråkigt att avsluta ett lopp dåligt. Man får en dålig känsla efteråt. Det var ju dock en aning planerat och jag tar med mig att det fanns rejält mycket mer krut och snabbhet i kroppen än tidigare i vinter, så jag får vara nöjd. Första loppet i år som jag känt att jag kunnat ”ta i” när jag åkt. Tidigare har det bara handlat om att göra av med så lite energi som möjligt och åka snålt, för att ta mig i mål.

Inte fick man bli bästa Holmströmare heller. Fick stryk av både far och son, Lennart och Isac Holmström, från Åland (inga släktband)! Båda dessa åkte, tillsammans med många andra ålänningar, Roslagsloppet 2015.
Fantomen gjorde ånyo ett imponerande lopp, 2.01.32 och blev därmed bästa ”slaktare”. Ronny hade 2.05.47.

Andra starka insatser från uppländska åkare:
Pontus Nordström 1.54.45 (mycket starkt)
Stefan Ekman 1.56.57
Ulf Jansson 1.59.28
Anders Solin, IFK Mora, vann på 1.54.22. Fullständiga resultat.

Petter och Robin gick i mål hand i hand.
Petter och Robin gick i mål hand i hand.
Robin, Petter och Michael Jansson (som nu borde vara klar för tredje led)
Robin, Petter och Michael Jansson (som nu borde vara klar för tredje led)

Efteråt blev det sedvanling after ski:

Idag vaknade vi med ömma muskler, men passade på att nöta snötimmar. Det blev ca 2h 20min lugn A1 i vackert vinterland:

Vi provåkte bland annat större delen av ”ordinarie” bansträckning här uppe. Det är förjävla tråkigt med denna alternativa bana som nu använts de sista åren, pga snöbrist. Vi får hoppas på mer snö till nästa år, så det kan tävlas på mer kuperade och utslagsgivande banor!

Det blir ytterligare ett lugnare pass i morgon, innan jag far till Enköping igen för vidare arbete och några dagars vila!

Mer skidäventyr och annat från David hittar du på hans hemsida >>>