Gelen och familjen gör att jag flyger fram..

Göteborgsvarvet 2016
Jag är alltså en av 45 239st som genomförde Göteborgsvarvet 2016. Av dessa 45 239 fick jag plats 10246 och bland herrarna plats 8976 totalt och 1712 i H40 som jag numera så stolt tillhör. För att placera sig före 36 263 andra personer var man tvungen att springa på tiden 1.46.44.

Henrik Sandsjö Löpare på väg upp längs Kungsportsavenyn i GöteborgsVarvet 2015. Licens Creative Commons erkännande
Henrik Sandsjö Löpare på väg upp längs Kungsportsavenyn i GöteborgsVarvet 2015. Licens Creative Commons erkännande
Så hur gick det hur kändes det.

Förutsättningarna hade väl inte varit de bästa, med 27 dagars sjukdom under Mars, april och där efter en vadd skada som gjorde att jag var borta från löpningen ytterligare ett tag. Men trots det fick jag ände ihop ett par veckors bra kvalité på träningen men det fanns ingen snabbhet i kroppen förrän de absolut sista intervallerna under Varvet veckan. Med dessa mentala och fysiska utmaningar vinkade jag hej då åt familjen och tog cykeln till starten.

Ibland är det extra bra att bo vid 19km märket, Det gör det enkelt för familjen att gå ut och heja. PÅ den plats när man behöver det som mest. För vem vill inte ha extra hejarrop och pepp när man svängt av Vasagatan och ut på den sega Övre Husargatan. Låt oss gå igenom loppets olika delar.

Starten
Startskottet för startgrupp 4 går och gruppen börjar röra sig i sakta mak framåt, likt ett kol eldat ånglok rör vi oss framåt och det är först i nerförsbacken in mot Slottsskogen jag kan säga att jag springer. Men redan innan vi har passerat första kilometern är vi uppe i 4.45 tempo. Som alltid är det trångt trångt i Slottskogen men samtidigt stör det inte så mycket eftersom man är så pigg och glad att ÄNTLIGEN får vara igång och springa så det gör inte så mycket att man får parerar och hålla på. Allt känns bra och Jag märker att jag springer och ger High Five till barn redan i Majorna.

Första bron
Jag närmar mig första bron men fortsätter att knata på och håller tempot dvs under 5min/km. Tänker att det är rätt coolt att springa mitt i körbanan och tänker på alla de gånger man kört bil över bron. Jag fortsätter i samma tempo och låter benen rulla på utför och nerför backen och in i Eriksberg.

Hisingen
Här tar jag första vätskan och söker min in i skuggan då jag tycker det är lite tryckande och varmt. Samtidigt som vattnet gick in tappade jag lite lusten och tyckte att det var segt och lite trist. Redan kilometer nio  går över 5min/km (5.14) vilket jag inser och skärper till mig och presser återigen ner tiderna under fem. Jag passar på att ta min första gel för att ge mig mer energi. Resten av Hisingen fram till bro nummer två rullar på bra. Trots att jag upplever det trång och att jag nu anser att det inte borde vara så trångt och att den ryckiga och sidstegen borde ha upphört.

Andra bron
Dags för den andra bron! Den går lite trögare ändå den första, tempot sjunker och jag tvingas gå.  Bron passeras trots allt och nerför löpningen räddar upp tempot och jag svänger in på Avenyn, och tänkar att jag slipper i alla fall sitta i sjukvårdstältet i år så som jag gjorde förra året.

Avenyn
Avenyn! Denna paradgata som är så trevlig att flanera på, men den är otroligt otroligt lång speciellt när man börjar nere vid Nordstan och ska ända upp till Poseidon. Här är det alltid trångt och och så även denna gång. Jag är nära att tappa humöret men inser trots allt det inte är någon idé att hetsa upp sig. När jag passerar Avenyn 1 promenerar jag och upplever tunga tunga ben men massar och rundar en skinande Poseidon. Plockar en svamp och en mugg vatten vänder ryggen åt Götaplatsen och låter benen föra mig ner mot Vasagatan.

Slutet
Vasagatan går fint, springer och tittar efter kollegor som brukar placera sig här, ser dem doc inte men jag vet att familjen står i början av Övre husargatan så jag springer fram dit. Väl där hejar familjen och ger mig energi och en gel, stannar och snackar lite eftersom jag inser att perset redan är kört.
Gelen och familjen gör att jag flyger fram (4.47min/km) över asfalten på Övre Husargatan , det är tyvärr kortvarigt och tiderna glider upp över fem minuter förutom på slutet när jag spurtar för att slå en grannen och en förre detta kollega. 


Mållinjen passeras och jag stannar klockan på  1:44:49 – en hyffsad tid som jag inte trodde skulle nå, varken med tanke på förutsättningarna eller hur jag vek ner mig på Hisingen och Avenyn. Jag inser att jag borde ha lyckats slå mitt per om jag bara hade bitit ihop.


Sammanfattningsvis:

  • Roligt att springa!
  • Hyffsat genomfört
  • Rätt ok tid, men vill mer och borde kunnat bättre. (3min från pers)
  • Trångt på fler ställen och även på Hisingen där det brukar vara öppet.
  • Bra väder dock fel val att välja svart tröja.
  • Silvertejpen i skorna höll
  • Inte så sliten på kvällen eller dagen efter
  • Något öm i fötterna på kvällen och dagen efter
Skönt att kunna sitta på balkongen med en kaffe och skriva race report och titta på löparna som passerar.