..ungefär där utbryter paniken..

Uppsala Triathlon 2016
Lördagen började bra. När jobbet stängde strax efter 13 åkte jag hem, packade det sista inför resan och åkte sedan och hämtade upp Mari för resan ner mot Uppsala.
Någonstans mellan Söderhamn och Gävle kommer jag på att jag glömde packa ner mina cykelskor. 

Det är för långt att vända tillbaka och jag funderar på hur jag ska lyckas cykla ordentligt i mina löparskor.
När jag kommer fram till Uppsala hör jag med de andra ARTarna om någon har ett par skor att låna ut. Martin Stoll ställer upp och kan låna ut sina då han inte skulle tävla förrän klockan 14 på söndag eftermiddag. ”Det är Garmin-fäste på men jag har Shimano också”. ”Fasen så bra att han har med sig dubbla skor”, tänker jag. Skorna levereras till hotellreceptionen och jag testar storleken.

Inte nog med att de sitter som en smäck, det är samma modell som jag har. Det sitter röda clips på och ligger ett par extra gula i påsen. ”De röda sitter väl lite hårdare i pedalerna, jag kan lika gärna köra med dem så slipper jag byta” tänker jag.


På söndag morgonen vaknar jag pigg och utvilad när väckningen ringer vid 06. Jag välter i mig en 75a Vitargo carboloader och beger mig ner till frukosten för en lättare måltid. Vid 07 cyklar jag ner till tävlingsområdet och börjar ställa i ordning utrustningen. Pumpa
cykeldäcken, häng upp cykeln, lägg ut handduk och utrustning, prata med funktionärer om hur man ska röra sig i växlingsområdet, snacka lite skit med de andra tävlanden och så vidare.

Vädret är perfekt och solen skiner för fullt. 09 går sedan startskottet för simningen. 1500 meter i en svinkall och ganska ström fyriså.
Halva vägen motströms, andra medströms. Jag vet sedan innan att simningen är min absolut svagaste gren och tänkte från början att jag skulle hamna någonstans runt 35 minuter.

Efter 5 minuter har jag inte kommit långt. Det är trångt, folk överallt, man blir sparkad på, folk simmar över en, under en och så vidare. De som har simmat i större grupper vet vad jag pratar om. Jag har dock aldrig simmat i större folksamlingar och fick lite panik ibland. 
Efter 36:41 var jag till slut uppe ur vattnet. Av med våtdräkten, torka av fötterna på handduken, försök få på strumporna någorlunda vettigt och på med Martins skor. När jag sitter och spänner dem hör jag speaker-rösten ropa ut att ”Där är Mari Magnusson från Alnö
Race Team iväg på cykeln”. Damerna startade senare än herrarna så jag visste att hon hade simmat förbi mig. ”Nu jävlar ska här jagas”, tänker jag. Springer upp till bike out, slänger över benet, hör Martin ropa att ”Cykla fort med skorna nu, Adam” och ungefär där utbryter paniken.

Skohelvetet fastnar inte i pedalerna. Martin hade tydligen inte dubbla skor med sig och de röda Shimano-clipsen som satt på skorna var inte ett par röda Shimano-clips. Första backen upp är fruktansvärd och jag glider mest runt på pedalerna. Jag hade från början tänkt att plåga cykeln så mycket det går och siktade på en snitthastighet mellan 36-38 km/h. Vid toppen av första backen funderade jag på att bryta då det var för svårt att cykla.

Sen började raksträckorna. Cykling är en materialsport och min Specialized Shiv Expert, som Sportson och Graeme hjälpte mig välja ut, visade var skåpet ska stå och på de flackare partierna lyckades jag pressa upp henne i nästan 40 km/h. Klättringarna var extremt svåra och jag tackar Sundsvallområdets kuperade terräng för all gratisträning då jag lyckades cykla om väldigt många i ”den långa sura backen längst bort”.

På tredje varvet cyklade jag förbi Mari och jag kom till slut i mål på 1:10:38, en snitthastighet på 33,1 km/h vilket jag får vara extremt nöjd med när fötterna mest gled runt på pedalerna. In i fållan igen, upp med cykeln på stället, av med skorna och på med löpardojorna.

Benen kändes väldigt pigga så bara att ge järnet nu. De första två varven kändes bra och efter andra varvet (av fyra) noterade jag 20 minuter på klockan. Sen kändes kroppen fel. Jag hade problem att hitta ett bra tempo. Det kändes som att jag antingen sprang för sakta eller för snabbt. När jag sprang in över mållinjen stannade klockan på 40:05 och mitt första triathlon var över. Strax efteråt kom Mari in och vi lyckades få en ”vinnarbild” ihop.

Officiella tider:
Sim 36:41
T1 0:02:57
Cykel 1:10:38
T2 0:01:29
Löpning 0:40:05
Total 2:31:48

//Adam Johansson, Alnö Race Team