...och det gjorde jag ju, med råge!

Vansbrosimningen 2015
I fredags morse tog jag tåget till Linköping för att mellanlanda innan resan fortsatte upp till Vansbro.
I metron på tåget fick jag den här varningen :

I Linköping lunchade jag med mina gamla kollegor. Det var mycket trevligt och kändes nästan helt som vanligt. Sen roade jag mig ett par timmar på stan i den helt otroliga värmen! Efter ett par affärer kände jag mig nästan snurrig av värmen så då var det dags för ett obligatoriskt stopp på Bosses Glassbar där jag tog en bägare med två kulor och sedan satte mig i skuggan i gräset nedanför kyrkan. det var väldigt härligt och lite trevligt att bara sitta och jag fick lite flashbacks från när man var student i Linköping och hade all tid i världen.

Efter att Josefin hade jobbat klart packade vi ihop oss och åkte ut till Svartåfors för lite bad och grill. 

Det var en jättehärlig och varm kväll. Efter en grillknytis med några vänner åkte vi hem i tid för att kunna vara utvilade inför dagen D.

Vi laddade med en frukost på balkongen, sen packade vi det sista och satte oss i bilen för att åka ca 4 h upp till Vansbro.

När vi var framme i vansbro var det jättevarmt ute och vi gick vägen från parkeringen bort till målområdet. 

Där försökte vi hitta någon mat att få i oss, men i värmen var det svårt att känna hunger. Det blev till slut en hamburgare och en nektarin till lunch. 

Sedan gick vi ett varv i målområdet för att bestämma vart vi skulle mötas upp efter målgång innan vi hämtade ut våra startkuvert. Solen stekte verkligen och vi var lite oroliga för att bränna oss när vi stod i kö och sen skulle gå bort till starten.

Framme vid starten hittade vi en liten ledig plätt i skuggen nästan nere i ett dike där vi vilade lite och förberedde oss innan det var dags att ta på sig våtdräkterna.

När våtdräkterna var på var det nästan olidligt varmt, och innan start var vi tvugna att stå i solen, jag kände mig nästan lite snurrig.

15:33 gick vår start och då fick startgruppen börja gå mot startfållorna som ledde ner mot vattnet. Tidtagningen startade när man andra gången la handen mot en platta och då var det bara att jogga ner i vattnet. Först kändes det lite kallt, men det var mest behagligt att få komma i. Återigen hade jag tur med klassiker-vädret. Det var nog säkert 20 grader på ytan och 18 grader i resten av vattnet, perfekt! I och med att inte alla i gruppen gick i vattnet samtidigt så var det inte knökfullt utan det gick bra att simma sin egen väg.

Loppet gick jättebra och jag fick ett bra flyt i simningen direkt. Jag försökte att inte tänkta så mycket på djup och obehag och det gick bra att stänga bort de där tankarna så jag fick inte panik någon gång. De första två kilometrarna var ju medströms, jag vet inte om jag direkt kände det, men det kändes ju att man  simmade i ett bra tempo. Jag försökte att simma lugnt och inte ta i för mycket för att vara säker på att orka sista kilometerna motströms. När jag hade ungefär 1250 meter kvar kände jag mig lycklig och log i vattnet när jag simmade för att det gick så himla bra, då började jag tänkta på att jag nu kunde börja ta i lite mer så att jag verkligen skulle vara trött när jag kom i mål. Vid 1000 meter kvar svänger man av in i Västerdalälven och vattnet blev motströms, det kändes att det blev lite kallare och det kändes som att jag såg vattnet strömma mer mot mig under vattnet. Nu såg jag när jag tittade upp mot land när jag andades att jag inte simmade med samma fart, men jag kände mig pigg och kunde ta i lite mer. Nu var jag tvungen att se upp lite mer vart jag simmade för att det började bli lite trångt och jag ville inte få en bröstsimsspark i ansiktet.

Längs med bryggan var varje 100m utmärkta och med först 500 sen 200 m kvar tog jag i mer och mer. Det var jättehärligt att spurta upp mot målet. När jag klev upp ur vattnet var jag jättesnurrig, men kände mig helnöjd! Efteråt fick jag veta att jag simmat på 01:02:21!! Jag är sååå himla nöjd. När jag hade gissat innan hur snabbt jag skulle simma så trodde jag att men 1 h och 20 min borde jag klara, och det gjorde jag ju, med råge!

Efter loppet var det så himla härligt att det var en så varm och härlig sommarkväll och när vi kom tillbaka till Linköping på kvällen så satt vi och njöt på balkongen innan vi gick och la oss.

Nu idag tar jag det bara lugnt och i eftermiddag går tåget tillbaka hem. 2 av 4 delar av en svensk klassiker är avklarade!

Ellen vill:

  • uppleva fler äventyr
  • röra på mig mer i vardagen
  • vara utomhus mera
  • leva hälsosamt (med allt vad det innebär, för både kropp och själ)
Läs mer om detta och hur hennes klassikersatsning gick >>