Han glider förbi par efter par och linan är nu inte slak…

foto: worldofswimrun.com foto: worldofswimrun.com

Stockholm Swimrun 2016
Team 214
Hur sätter man målsättningen innan ett lopp man aldrig kört, dessutom när det var ett år sedan vi körde något tillsammans?  Vi provade att ta ansats i arrangörens tider för elit, elitmotionär och motionär. Det angavs att elitmotionären skulle hålla på ca 3-3.30 h. Så då körde vi på sub 3:30 :) Sedan visste vi inte riktigt hur många startande som var i herrklassen, men totalt 330 lag. Björn tyckte topp 30, så det blev nästa mål. Sista men viktigaste var att ha kul tillsammans och få till loppet med lina, då detta var generalrepetion inför Höga Kusten Swimrun om är sommarens största begivenhet!

Inför detta lopp hade vi vid ett tillfälle simmat med lina hemma i Sidsjön (Sundsvall) med gott resultat men vi var på jakt efter en med lite mer flex och detta hittade vi på plats på tävlingsdagen från Wolf-WearJ. Då min våtdräkt från Head har en ögla i dräkten fram och bak fick Björn köra med det bälte som följde med och det gick utmärkt. Bytte endast karbinhakarna som var av billigare karaktär.

Som alltid när man ger sig iväg så finns där en gnutta nervositet inför hur kroppen, samarbetet och utrustningen ska fungera. Då är det mentalt bra att intala sig att det hela är en bra träningsdag tillsammans med andra. Till detta lopp också riktigt många lag vilket är riktigt kul, känns att fler och fler hittat tjusningen med denna sport!

Banritning
Banritning

Dagen innan tävling begav vi oss till Sthlm och inkvartering hos en mycket god vän som inte var hemma men hade lämnat en grym uppladdningspresent som tack för att vi utnyttjade hans lägenhet..hmm?? Tror Lisa Nordén har lovordat detta ställe så hur bra skulle detta inte bli:) (Tack Pontus om du läser race reports!!!)

God mat och taktiksnack!
God mat och taktiksnack!

Loppet startade inte förrän kl 14 och det är skönt att inte behöva kliva upp i ottan som många triathlontävlingar framtvingar. Båda hatar att stressa innan lopp och vi åkte därför i god tid mot starten, bakom Stockholm Universitet. Arrangörerna hade dukat upp med super service i form av mackor, youghurt etc. som ingick i startavgiften precis som tilltugg efter. Bra där !!
Har alltid lite ångest för om det ska bli strålande sol då värme och jag (+våtdräkt) är en halvdålig kombo. Svettas furiöst och är dålig på att komma ihåg vätskeintag.

Tydligt prerace möte med alla spända löpare och tiden rullar på snabbt till start. Vart ska vi placera oss. Tror kanske att vi undervärderar oss lite och denna dag ställer vi oss lite för långt bak. Då det är många och smalt fram till första simningen så blir det svårt att passera andra. Dock finns det fördelar att inte låta pulsen bli för hög….

bild: worldofswimrun.com
bild: worldofswimrun.com

Vi kommer i iväg utan incidenter trots att vi låter linan vara på från start. Första simningen är längst (1500 meter) och vi lägger oss ganska långt till höger. Andas bara åt det hållet också och det blir svårt att se hur vi ligger till. Känslan är dock stabil och Björn ligger bra med på slak lina. Vid uppgången blir det lite trångt och Björn visar nu sin ystra ungdom och sätter bra fart. Som en kalv på grönbete! 4.10-4:30/km är lite för hårt för en trögstartad 42-åring;) Han glider förbi par efter par och linan är nu inte slak…

Passerar ett team och hör sägas:  ”alltså vi springer i ett tempo som är under mitt personbästa på milen och folk bara trippar förbi”. Hade samma känsla! Bara att det var vi som passerade. Ropade till Björn km/farten för att få honom att lugna sig då det var långt kvar. Vi diskuterade och enades om att försöka hålla 5-5:10 för att orka hela!

Loppet rullade på i underbara omgivningar genom Haga parken och söndagsflanörer som nog funderar vad det är för människor som springer omkring i våtdräkt i värmen. Björn drar frekvent lite före på löpningarna och jag i vattnet. Känns som vi börjar hitta varandras styrkor och svagheter utan att pratat alltför mycket, vilket känns bra inför kommande utmaning.
Vi behöver dock slipa på näringsintaget. Av någon anledning så tänker man hela tiden att jag gör det efter nästa simning/löpning etc.

På väg mot målet och inser att att det blir tufft med tiden:(
På väg mot målet och inser att att det blir tufft med tiden:(

Vi passerar några och blir passerade av några. Det vi märker med både lite förvåning men med glädje är att vi efter varje simning tar in på många. Tempot är jämt och kilometerflaggorna visar att vi närmar oss 20 km. Hade inte läst eller hört något på racemeeting om hur långt de hade märkt upp. Det skulle vara ca 23 km löpning och 4,1 km simning. Något team hör jag säga när vi passera 22 km, att då borde vi vara framme snart. Var det bara löpsträckan som var uppmärkt? Konstigt tänker jag men kroppen hoppas just i den stunden att det är sant. Man blir smart av Pulver säger dom i Smala Sussie men trötthet har inte den effekten;) Inser att det ska stå 27 på den sista. (I mål visar klockan ca 29 km totalt).

Tittar på min klocka första gången efter sista simningen och ser att det är 10 minuter kvar till 3:30. Inser att det blir tufft. Vi håller farten bra in mot mål men orkar inte riktigt pressa det sista. Går i mål på 3:30:45 och placeringen 32 i klassen. Vinnarna ca 45 minuter före. Starkt!

Efteråt hade det varit skönt med duschar på bekvämt avstånd men då detta blir en omständlig procedur byter vi om och beger oss mot Sundsvall igen och uppladdningen för Höga Kusten. Hoppas på mindre vind där i år så att vi får uppleva hela banan:)
 
Summering:

  • Uppfyllda mål (hårfint…)
  • Proffsigt arrangemang
  • Underbar bana, lättsprungen, lättnavigerat och en historisk miljö!
  • Är tyvärr en sucker för finisherprylar (kanske nördigt men ändå) och det fick vi inteL
  • Återkommer gärna!
En värdefull och stark lagkamrat!
En värdefull och stark lagkamrat!
Trött men nöjd:)
Trött men nöjd:)

Må gott //JB