Discopumpen och Travhästen hand i hand..

ÖtillÖ 2016
Racerapport VM i Swimrun från lag Addnature / Heja Stina!
I ÖtillÖ – VM i Swimrun 5 september startade lag “Addnature / Heja Stina!”. Laget bestod av artisten Petter och Mårten Vidlund. Ett av målen med deltagandet var, förutom att göra ett bra lopp, att skapa uppmärksamhet kring och samla in pengar till Barncancerfonden i insamlingen “Heja Stina!”. Insamlingen nämndes vid flera tillfällen i direktsändningen från tävlingen och det skrevs om den i både media och sociala nätverk. Insamlingen fick in ca 30 000 kr som kan kopplas till uppmärksamheten kring lagets insats. Mårtens upplevelse av loppet följer nedan.
 

Racerapport ÖtillÖ 2016 Lag Nr 10 Team Addnature /Heja Stina (Petter o Mårten)
Vaknar 04.00 till lite mjuka toner av David Bowies ”Wild is the wind”. Hör direkt att låtvalet var rätt, flaggstångslinorna utanför Seglarhotellet i Sandhamn slår hårt mot stängerna och jag inser att det inte har mojnat. Race day är här, om två timmar går starten!

Dagen innan anlände alla deltagare med färja till Sandhamn. Detta var fjärde gången för mig men nervositeten var ändå på topp. Jag vet vad Ö till Ö innbär och vad som krävs av kroppen och knoppen för att ta sig de 75 kilometrarna mellan Sandhamn och Utö (65km löpning och 10km simning) . I år skulle jag köra loppet för en god sak. Petter Askergren och jag skulle köra i lag Addnature/Heja Stina och uppmärksamma Heja Stina!-insamlingen till Barncancerfonden. Det kändes väldigt bra men samtidigt var jag nervös, här gällde det att leverera. Nu handlade det inte bara om mig själv och min prestation utan Petter och Addnature samt ÖtillÖ-organisationen ställde ju också upp för insamlingen.

Uppmärksamhet, ja det blev det direkt vi kom av färjan och hade gått bort till incheckningen. Plötsligt hade vi en mikrofon framför munnen och en kamera på oss för en lite preraceintervju på engelska. Blev lite improviserat men jag tyckte ändå vi fick fram budskapet om Heja Stina!-insamlingen. Efter raceincheckning och preracebriefing körde vi lite utrustningskontroll och radade upp energin vi tänkt få med oss på loppet. Hotellrummet såg ut som en hel Pressbyrå……..och detta skulle tryckas in innanför våtdräkterna…….

Jag skippade carboloader och annat tricks, istället tog vi varsitt glas rött vin , slappade med lite skön musik och somnade till tankarna ”vad skulle kunna gå fel??”

Fem minuter efter att Bowies röst brutit tystnaden på hotellrummet har Petter knäckt upp varsin Nocca energidryck och gjort varsin espresso. Här gällde det att ladda koffein. Dubbelmackor av polarkaka med tjocka lager Nutella eller jordnötssmör bidrog till energikicken! Det finns en utmärkt frukostbuffé på Seglarhotellet men vi valde att ta frukost på rummet och slippa stressen i matsalen.

Sen var det bara att dra på lite vaselin och hoppa i våtdräkten, ready to rock! Nej just det, behöver ju göra nr 2 igen…..av med allt och sen på med allt igen inklusive den halva Pressbyrån med gels, Resorb, magnesiumtabletter mm mm. Checka ut, bort till färjan med väskan och sen till startfållan. Nu kände vi den kalla nordliga vinden och insåg att första timmen kommer bli minst sagt sval.


Runt oss ser vi idel mäktiga atleter, årets startfält innehöll verkligen swimruneliten i både herr, dam och mixed-klassen samt även flera världskända triathleter och multisportare från sammanlagt 21 nationer. Kommer bli hårt att inte bli sist tänker jag men kastar bort den tanken snabbt, vi är starka idag, Hey ho let´s go! En minut till start ropar race director Mats Skott, helikoptern smattrar på låg höjd ovanför oss, jag kollar att Fenix 3an är med i matchen och PANG! Starten på ÖtillÖ 2016 gick just, wow , bring it on!
 


1200m kontrollerad löpning ner till första simmet, skönt att röra på sig och få lite värme i dräkten. Jag kör med klippta ben och ärmar så jag vet att jag kommer behöva lite värme innan första simmet som är 1750m. Petter och jag kör med draglina och taktiken var att jag leder löpningarna och Petter leder simningarna. Ner med glasögonen ropar Petter, vi närmar oss vattnet och vill växla snabbt, hinner tänka att jag inte är varm ännu men plask nu är vi i. Kölden slår emot mina bara armar och ben, pulsen rusar upp, andningen blir hård men jag vet att det snart blir bättre, bara att mata på. Simmar kontrollerat och kommer snabbt in i en skön rytm, kroppen lugnar ner sig, yes det känns bra idag! När vi går upp på Vindalsö ser jag att vi hållit 1min och 40 sekunder /100 meter på denna simning, betydligt snabbare än planen.


Planen? Ja, då Petter och jag endast tränat ett fåtal pass ihop så hade jag uppskattat vad jag trodde var rimlig sim- och löpfart för oss. Swimrun är en lagsport och det gäller att utnyttja varandras styrkor. Simfarten hade jag uppskattat till 2 min/100 m och löpningen mellan 5.30 och 8 min /km beroende på terrängen. Vissa öar är extremt tekniska och farten blir låg även för snabba lag. De stora öarna har bra stigar eller grusvägar och där är det fri fart om man orkar,,,,,, Denna tidsplan skulle ta oss till Ornö på 8 timmar och 6 minuter och vi skulle ha riktigt gott om tid till sista cutoffen som är på södra Ornö efter ytterligare 20 km löpning.

Den sköna känslan jag hade efter första simningen blev snart lika mörk som molnen på himlen då jag kände i repet att det gick tungt för Petter, jag frågade hur det var ” magen är paj! Känns inte bra!” stönades tillbaka. Aj aj aj snart andra simmet och redan magproblem…det blir en lång dag.

När vi kom upp från andra simningen stod ett kamerateam där, Petter fick frågan ” Why are You doing this? (de tänkte såklart på Heja Stina insamlingen) svaret blev ett kort och sammanbitet ”I don´t know” Han mår verkligen inte bra tänkte jag. Teknisk och lugn löpning över Skarp Runmarö ledde fram till tredje simningen som var hård och stökig. 380 m till Rönnkläppen som är liten (190m) och sedan direkt simning igen 500m över till Runmarö. Här tryckte Kanholmsfjärden på i den starka nordvästliga vinden. Snart land, snart medvind, snart energi…….


Runmarö bevisade för mig vilken sjukt stark fighter jag tävlade med. Pannben av carbonförstärkt stål! Petters mage var helt körd men jag tuffade på där fram i tänkt fart. Här var det ju grusväg och, ja ni vet, fri fart. Låg och sniffade på 5.20-5.40 och ljuden bakom mig blev allt underligare. Plötsligt hör jag Petter utbrista,” sådär ja , då har vi Hultfedsfestivalens bajamajjor i dräkten”. Keep moving fick en ny innebörd för mig, mega nr 2 i 5.30 fart, I VÅTDRÄKT!!!! Jag blev omedelbart lugn, vi kommer fixa detta idag, vi kommer gå i mål, YES! Efter ytterligare plågor och försök till energiintag hörde jag en våldsam kräkning. Vem sitter i diket tänkte jag, men ingen där…..vi håller fortfarande 5.30 fart och nu kräks stålmannen bakom mig upprepade gånger men var det aktuellt att stanna till? Nej nej! Det är ok ropar Petter, bara kräkreflexen! Efter 8, 3 hårda km var det äntligen lite simning med tillfälle att skölja av utrustningen, men vänta lite….vem simmar längst bak?!

Vi hade börjat plocka godsaker ur “Pressbyrån” och försökte få i oss energi. Petter körde redan resorb vilket nog var bra. Vi tuggade vidare. Vi lyckades fortsätta med ett högt dieseltempo och gnagde på genom terrängen på de tekniska öarna Risselö, Munkö och Käckskär. Endast i brantare stigningar tillät vi oss att gå annars var det som sagt dieseltempo som gällde. Petters mage kom igång och vi hade allt under kontroll. Nådde Nämdö 20 min före tidsplanen och nu insåg vi att vi skulle ha med oss en bra marginal ner till Grissimningen från Mörtö Klobb. Fältet hade glesats ut, vi simmade ikapp en del lag och sprang mest ensamma ner mot Klobben.
 


En kilometer innan simningen över till Mörtö Klobb ligger banans häftigaste energistation. Man kommer ut ur skogen , springer över ett gärde och möts av massiva hejarop, megafoner och flaggor, PETTER OCH MÅRTEN ! PETTER OCH MÅRTEN! HEJA STINA! HEJA STINA HEJA STINA! HEJA HEJA HEJA! ropas det. Vi fylls av energi från både hejandet och den varma buljongen som sitter fin nu. Inte långt kvar till den beryktade grissimningen ”THE PIGSWIM” yeah! Plötsligt känns benen lätta och fina, tänk vad lättlurad man är!

Lagret i “Pressbyrån” börjar sina men vi sänker varsin gel innan vi tar sikte på Kvinnholmen och kastar oss i. 1400m pigswim, here we come. Känns bra, känns bra, känns bra, jobbar min hjärna febrilt med att tänka för att hålla mig igång. Sanningen var snarare , det är svinkallt, fötterna har domnat, var är mina axlar? Rör vi oss framåt? Men hjärnan fortsätter: det är bra, känns fint, du är stark idag, killen där fram är ett simmonster, varma soliga stränder väntar snart……

29 minuter senare försöker min stela kropp få fotfäste på Kvinnholmens hala och branta klippor. Bara några meter till, lite uppför klipporna……där ska ju Twixtjejen stå med välbehövliga chokladbitar och ja där står hon…fast något stämmer inte Twixtjejen är en han, tusan om det inte är Twix i lådan, jag känner mig lurad, simmat ända hit…. men det är Twix och den schyssta killen med lådan får en kram. Vi är glada nu, vi är på Kvinnholmen, 30 minuter före planen!

Två stela kroppar rör sig över Kvinnholmens kuperade och tekniska terräng. En kort vadning över till Mörtö-Bunsö och sedan 2 km bort till mer energi! Som Ni har märkt så handlar det här loppet om energi. Man gör av med så mycket energi under alla timmar med intensiv rörelse blandat med extrem kyla så det gäller att peta i sig. Här gjorde vi helt rätt i år. Vi tömde “Pressbyrån” och sopade rent på borden vid varje depå. Gels, choklad, bullar, saltgurka, buljong, kaffe, Cola, Redbull, Resorb, Magnesiumtabletter mm mm gick rakt ner så mycket det bara gick. Stor eloge till energistationerna för så vänlig hjälp! Stor eloge till Petters mage som gjorde en miraculous save efter en hemsk start. Stor eloge till min mage som snällt tog emot allt jag kastade ner! Är det här friskvård? Nej, absolut inte! Det här är  Ö till Ö,VM i swimrun!

Kymmendö-Bunsö var näst på tur. Det är terränglöparnas våta dröm. Teknisk löpning är bara förnamnet. Meterhöga kliv upp och ner. Låren skriker efter nåd. Jag älskar terränglöpning men hatar Kymmendö-Bunsö! Get the picture? Efter 1,5 km av detta ska man simma 1000m igen. Varm? Nej! Pigg ? Nej! Ska vi mosa över denna simning? JA!! Vi mosade så gott vi kunde, simningen går rakt västerut och vinden hade nu vridit från NV till V så vi fick kriga i motvind. Väl uppe så hade vi nu malt ner alla långa simningar för dagen och låg fortfarande på tidsplanen. Dieseltempo…keep moving…..


På Kymmendö, där Strindberg hämtat inspiration till Hemsöborna är löpningen blandad, både teknisk och enkel. Vackert skärgårdsjordbruk varvas med fin skog. Det började bli segt att springa, hmmm bara 300 meters simning innan vi ska vi springa 20 km till, holy cow tänker samtidigt som vi passerar en hage med kor. Där kan Ni stå och mumsa gräs i Bregottfabriken och hånle åt oss där vi plågas fram helt frivilligt…… Mårten du behöver energi tänker jag. Blir man arg på söta oskyldiga kor, ja då behöver man en gel!

500m längre fram ligger Kymmendös energy station. Jag sänker en Kexchoklad, en kanelbulle och en saltgurka på nytt PB innan vi hoppar i från bryggan. Vi har under dagen konstaterat att vårt lag består av en Discopump (Petter) och en Travhäst (Mårten). Båda har levererat och nu kör Discopumpen kraftfulla armtag och plöjer oss över till Ornö. Iland på Ornö efter 8 timmar och 1 min, hurra, massor med tid till cutten men den skiter vi i. Nu gäller det att behålla vårt fina dieseltempo.

Nedcabbning, ett välkänt begrepp i swimrun har vi inte använt oss av hittills på banan. Men med 20 km löpning framför oss är det dags. Båda är dock så kalla och frusna så vi bestämmer att vi springer några km först. Vi hittar en soptunna och stannar där, vi har ju alla tomma geler från “Pressbyrån” innanför dräkten och måste slänga dom på rätt sätt. Det måste sett helt komiskt ut, när jag drar ner överdelen på våtdräkten bara rasar det ut grejer runt fötterna. Åh en full gel, yes, den försvinner snabbt ner i magen. Strax efter nedcabbningen står det publik längs banan. Återigen glada hejarop. Heja Petter o Mårten! Heja Stina! Ge Stina en kram från oss! Underbart att höra och kramen är nu levererad.


Ornö är en mental prövning. 20 km löpning efter 8 timmars hård fys är svårt att föreställa sig. Jag har tidigare gånger gjort denna löpning under enorm tidspress och dessa demoner satt kvar. Nu hade vi gott om tid. Hur skulle man bemästra tröttheten då? Efter 7 km hade jag en riktig svacka, men swimrun är som sagt en lagsport och Petter tog över täten så Travhästen kunde fokusera på att röra sig och inte behövde sätta tempot. Efter lite mer energi vid Ornö kyrka vaknade jag till igen och vi ökade farten sista tredjedelen av Ornölöpningen. Här längtar men verkligen efter vatten och simning igen.

Time 15,Ornö syd, check! Bara korta simningar och ca 6 km löpning kvar, vi har grejat det här. Inget kan stoppa oss nu. Tidsplanen håller…kanske ändå blir sub 12 timmar?

Dom sista simningarna på Ö till Ö är korta men ofta kalla och med mycket strömt vatten. Smala sund med stora vattenmassor på båda sidor. Inte mycket juice kvar i axlarna nu…100m till, kom igen!
 


Att sätta handen i Utö efter denna dag borde alla få uppleva, sån grym känsla, vi är där! Bara 3 km lätt löpning kvar till den magiska mållinjen! Nu gäller det att börja njuta. Alla intryck från dagen snurrar i huvudet. Smärtan i ben och fötter försvinner. Axlarna, tja dom behövs inte mer idag så who cares! Nu är det ett tre kilometer långt glädjerus innan den sista uppförsbacken och en episk målgång!

Discopumpen och Travhästen hand i hand över mållinjen i eftermiddagssolen vid Utö Värdshus!
YES YES YES!
Svårt att beskriva, måste upplevas!
Vi kramar varandra, vi kramar Race Director Michael Lemmel.
Vi har gjort det och vi hade KUL PÅ VÄGEN!
Vår tid blev 11 tim 45 min. Team Addnature/HejaStina levererade idag!
Vi är väldigt nöjda!

Tack till Petter! Du är grym! Vi är oändligt tacksamma att Du ställde upp för Heja Stina!
Tack till Michael Lemmel och Mats Skott samt alla på Ö till Ö!
Tack till Addnature!
Tack till Familjen för stöd och support!

Heja Stina insamlingen till Barncancer fonden är nu uppe i 255 000 SEK . Målet är 300 000 SEK Ge gärna ett bidrag här!
/ Mårten Vidlund

Följ lagen när de kämpar för Stina som kämpar !!>> hejastina.se