Vätternrundan

Vätternrundan är ett 300 kilometer långt cykellopp för motionärer som äger rum helgen före midsommar varje år. Loppet börjar och slutar i Motala och går medurs runt sjön Vättern.

Vätternrundan ingår i en Svensk Klassiker


​Hemsidan >>

På morgonen innan jag åker flätar jag luggen i den obligatoriska tävlingsflätan, toppad med en liten blå dödskallepärla. På morgonen innan jag åker flätar jag luggen i den obligatoriska tävlingsflätan, toppad med en liten blå dödskallepärla.

Uppladdning och förberedelser
Helgen före loppet genrepade jag tio mil på kvällen, ensam. Resultatet av den rundan gjorde mig lite stukad veckan före loppet och mitt självförtroende åkte ned lite i källaren. Så jag gick och kände mig lixom inte så taggad att köra som jag gjort inför tidigare lopp. Men jag tvekade aldrig på att starta, inte heller på att jag skulle komma i mål. Bara opepp.

Läs hela inlägget »

Vätternrundan 2016
Jajamensan. Jag klarade av att ta mig runt den där sjön på två hjul och i och med detta har jag avslutat min första Svenska Klassiker. Såklart ska du få en fullständig utläggning. Håll i hatten.

Läs hela inlägget »
Vätternrundan 2016
"Om det som ploppar upp och lite till"

En race report i videotappning! 
Läs hela inlägget »
”Ser jag lika cool ut som de andra nu eller syns det att jag är riktigt nervös?” Fotograf: Monika Larsson. ”Ser jag lika cool ut som de andra nu eller syns det att jag är riktigt nervös?” Fotograf: Monika Larsson.

Vätternrundan - 2015
Jämfört med tidigare rundor var detta nog den bästa uppladdningen jag haft. Barnen är större och sover mycket bättre, vilket gör att jag sover bättre. Jag laddade på med Carboloader och försökte också prova det senaste – rödbetsjuice. Jag hade fått tag i koncentrat men det var verkligen inte gott och magen var inte helt med på noterna. Laddade tre dagar innan men vågade inte ta något på race-dagen

Läs hela inlägget »
En härlig träningsrunda tillsammans med tjejerna. Jag till höger. En härlig träningsrunda tillsammans med tjejerna. Jag till höger.

Vätternrundan 2015
I oktober 2014 slängde min goda vän Therese ur sig frågan om jag skulle vilja cykla Vätternrundan tillsammans med henne 2015. Då kändes det inte alls lockande, jag hade inte cyklat på landsvägscykling på 1 1/2 år och hade dessutom rädsla för fart/nedförsbackar. Bara tanken av att cykla 30 mil gjorde att jag fick ont i rumpan och panik, nu står jag här nästan 1 månad senare och har faktiskt genomfört Vätternrundan 2015. Det är lite overkligt och ofattbart men samtidigt helt fantastiskt. Jag har medvetet väntat med att skriva denna racerapport då jag har velat smälta/njuta av upplevelsen här och nu. Låta alla intryck och känslor sjunka in ordentligt, men nu är det gjort.

Jag gav mig in i utmaningen med ett motto som följt med mig under hela resans gång, från första förberedelser till den slutgiltiga målgången; ”Hur svårt kan det vara? Jag ska ju bara cykla lite.”

Detta är min berättelse. Enjoy!

Läs hela inlägget »

Vätternrundan 2015 - i professorns spår runt den där sjön
Som de endorfinjagande konditionsutövarna vi säger oss vara så räcker det förstås inte att bara springa, sim-springa och simma. Man bör även behärska cyklingens ädla konst. Självklart gärna något lokalt längre lopp. Typ 297 km runt en sjö. Typ Vättern.

Läs hela inlägget »

Det var allt som stod på spel, det var liv eller död, det var succé eller katastrof, det var jag i ett nötskal, det var svart eller vitt, inget mellanläge, inget lagom! Uschhh, jag blir så fruktansvärt trött på mig själv ibland! Jag sätter en omänsklig press på mig själv som jag inte alltid mår bra av. Jag hade sovit dåligt och oroligt nätterna innan Vätternrundan och orsaken till det kan ni nog lista ut. Jag hade ju gjort en kniptångsmanöver på mig själv med dansande demoner i mitt huvud.

Läs hela inlägget »
Startfållan. 1 minut och 4 sekunder till start. Beslutsam och lite nervös faktiskt Startfållan. 1 minut och 4 sekunder till start. Beslutsam och lite nervös faktiskt

Vet inte riktigt var jag ska börja. Så många intryck, så många känslor är knepigt att formulera. Så jag är rädd att det här inlägget blir mitt längsta någonsin. Så stäng av din telefon och ta fram en kopp kaffe om du tänkt dig att läsa min rapport.

Loppet började i alla fall för mig kl 02:24. Lätt beslutsångest vad jag skulle ha för kläder, men bestämde till slut kortbrallor, underställströja, Hovettröjan och vindjacka utanför. Plus skoskydden som jag beslutade ta på typ nere i startfållan. Det ångrar jag inte.

Läs hela inlägget »

Nu har det gått nästan en vecka sedan vi åkte ner till Motala för att delta i Vätternrundan. 2014 var mitt sjunde varv, men första varv tillsammans med SCT gänget (eller rättare sagt SCT är lite smalt för med i gruppen finns även ett antal hangarounds).

Historien bakom den minst sagt brokiga skaran cyklister som hade samlingsnamnet “Sollentuna + 70-tal” är att vi slog ihop två grupper som hade ungefär samma starttid som inte kände varandra.  När vi sedan  la vi ut förfrågan på SCTs hemsida och frågade vilka mer som ville komma med och köra för sub 10 med oss så la vi till ytterligare en grupp cyklister.

Läs hela inlägget »
Jag var helt slut vid starten. 22.00 var det min tur att bege mig söderöver mot Jönköping. Jag var helt slut vid starten. 22.00 var det min tur att bege mig söderöver mot Jönköping.

Å var börjar jag? Klockan 12.15 på torsdag då jag traskade hem från jobbet efter skolavslutningen? Eller ännu tidigare? Kanske onsdagen då jag var tvungen att uppsöka akutmottagningen för att kolla mitt hjärta <3 Första Ekg:et visade att förmaket hade något konstigt för sig andra visade att allt var ok :D

Behåll fokus på VR tänkte jag! En klassiker står på spel. :D Bilen gick sönder, så vi fick hyra en :D Nå hopp framåt till onsdag 15.00 då vi befann oss i Luleå på cykelstället för inköp av lampor och fler vätskebehållare. Sedan blev det åka av, i bil. 90 mil in till Sala. Där rastsov vi i bilen mellan 03.30 och 07.00. Sedan åkte vi till Västerås och därifrån till Motala. När nummerlapparna var uthämtade, förnödenheter inskaffade och provcykling gjorts var klockan 18.00 och jag blundade i bilen till 20.00 då det var dags att börja bege sig mot startområdet

Läs hela inlägget »
Bilder används under Creative Commons från Apotek Hjartat

Blev olyckligt avhängd från min grupp efter halva loppet och fick köra solo andra halvan. Det blev till slut en succé ändå med personbästa på distansen!

Dagen innan väl på plats i Motala sporthall fick vi bra platser på en tjock madrass. Jag, Sydfors och Patrick P. Bra start på årets vända! Efter inlämning av hinken till serviceteamet och lite snack, uthämtning av startbeviset och en pastamiddag var det dags för tidig träff med John Blund..

Läs hela inlägget »