Vasaloppet 2014

Vasaloppet är världens äldsta, största och längsta skidlopp. Första loppet arrangerades 1922 och den klassiska 90 km långa sträckan mellan Berga by i Sälen till Mora var länge det enda loppet. I dag omfattar vinterveckan åtta lopp på tio dagar med olika distanser för alla åldrar.

Läs mer på Vasaloppets hemsida >>

Video: Pavel Kincl

Lämnar in skidorna dagen innan Lämnar in skidorna dagen innan

Mitt Vasalopp 2014!
Oj var ska man börja! Vilken lycka och vilken känsla man har nu så här efteråt! Helt underbart! Att ha klarat detta tuffa Vasalopp, det värsta på 20 år pratas det om! Just DET vasaloppet klarade jag!


Klockan ringde 03:15 på söndags morgonen/natten. Vi steg upp och gjorde oss iordning, fokuserat och pirrigt. Vi var nere i Berga By vid vasaloppsstarten runt 4:45 och då var det bara att direkt ställa sig i kön in till startfållorna, vi stod i kö medan svärföräldrarna gick och hämtade ut våra vallade skidor. Kl 5:30 släptes man in och då sprang alla så fort de kunde för att ta en plats så lång åt vänster som möjligt eftersom de hade smalnat av spåren längre fram på grund av vattnet. Vi kom långt fram och långt åt vänster. Men vad hjälper det egentligen när man startar i 10:an...sist av alla!

Läs hela inlägget »
Stannade till, fick hjälp med att putsa glasögonen rena från snö och snacka av mig lite Stannade till, fick hjälp med att putsa glasögonen rena från snö och snacka av mig lite

Jag har aldrig trillat så mycket under ett längdskidlopp som jag gjorde under årets Vasalopp, men det återkommer jag till. Ganska snart efter det att jag kommit i mål i Öppet spår förra året bestämde jag mig för att jag ville köra Vasaloppet i år och målet var redan då satt på medalj.

Läget inför årets Vasalopp har väl varit allt annat än stabilt sett ur vädersynpunkt. Aida och jag var uppe i mina föräldrars stuga i Tandådalen hela veckan innan och kunde följa vädersituationen på plats… allt annat än en vacker syn. Om man ska summera det kan man säga noll till plus 4 grader, mulet och vind… optimalt töväder alltså. Med det i åtanke är det ett under att de lyckades prestera en sådan bra tävlingssträcka som de ändå gjorde.

Läs hela inlägget »

Jag har åkt Vasaloppet. Det är faktiskt knappt så jag tror det är sant, samtidigt som det aldrig fanns i min skalle att jag inte skulle klara det. Det blev nästan en rysare för alla som följde och jo, jag var trött. Men det var tjurskallarnas dag. Och jag visste att jag kunde åka 44 km i skitföre och jag har åkt upp- och nerför fjäll utan spår på längdskidor. Igår handlade det inte så himla mycket om hur duktig man är på att åka skidor eller hur mycket teknik och mängd man tränat, det handlade om hur gärna man ville gå i mål i Mora.

På morgonen kom vår buss till Berga by vid halv sju och det var redan knökfullt i fållan, speciellt till vänster där den nya sträckningen gick. Så det var bara att ställa upp skidorna, kämpa i sig en banan och en gel och ställa sig i den inte oväntat rekordlånga kön till bajamajorna.

Läs hela inlägget »