AXA Fjällmaraton

AXA Fjällmaraton 44 km 2100 höjdmeter.

I och med den elfte upplagan,2015, av AXA Fjällmaraton kom en helt ny fjällupplevelse genom en ny bansträckning med helt nya vyer trots att större delen av banan går på samma led som tidigare års lopp. Bansträckningen tar deltagarna från Vålådalen över tre fjäll, Ottfjället, Hållfjället och det avslutande Välliste ner till målet vid Trillevallen.

Banan är extremt krävande och bjuder på varierad terräng och tekniska partier. De 44 km och 2100 höjdmetrarna ställer höga krav på deltagarna och ger sluttider långt över lopp med liknande distans. Beroende av hur blött det är i terrängen kan även tiderna påverkas från år till år. Beräknad segertid kommer ligga runt 3h 40 min.

Deltagarutvecklingen har varit stigande från startårets 60 till 2014 års 836 fullföljande löpare på den långa banan. AXA Fjällmaraton är ett upplevelselopp som riktar sig till alla typer av deltagare, från motionären som bara har målet att ta sig runt den vackra bansträckningen till elitlöparen som vill ta sig an en riktig utmaning.


 

Läs mer på AXA Fjällmaratons hemsida >>

AXA Fjällmaraton 2016
Jag hade ju haft det på bucket-list länge, men trodde nästan inte att det skulle bli av.
Så långt.
Så tufft.
Så extremt.
Men nu blev det av. Jag startade och jag gick i mål.
Här är min race report från Axa Fjällmaraton, ett lopp jag för en gångs skull kommer ihåg lite av.
 

Läs hela inlägget »
Svettig holländare på Österlen. Viks hamn i bakgrunden. Svettig holländare på Österlen. Viks hamn i bakgrunden.

AXA Fjällmaraton 2015
Förra året sprang jag mitt livs första lopp, AXA halvmaraton (som du kan läsa om här: Lopprapport AXA Fjällmaraton halvmaraton). Long story short: Loppet gick helt okej, men jag fick kramp med en halvmil kvar.

Så inför utsikten att springa dubbelt så långt, 44 km och dessutom dubbelt så många höjdmeter var jag ganska så rejält ödmjuk. Målet var helt sonika att ta sig i mål, krypandes på ögonbrynen ifall det skulle behövas.

Jag köpte ett gymkort för att träna ben och bål, sedan skulle vintern vigas åt träning. Men uppladdningen var inte något att hänga i julgranen. Det var nämligen dagen innan julafton som jag blev förkyld och den förbannade förkylningen hängde i princip efter mig till i maj (!!). 

Läs hela inlägget »
Bild: AXA Fjällmaraton (facebook) Bild: AXA Fjällmaraton (facebook)

AXA Fjällmaraton 8/8 2015
Att få delta i Axa Fjällmaraton har länge legat i bakhuvudet som en framtida utmaning. Ryktet om denna tävling som sägs ha det mesta om man vill testa vad kroppen går för samt också få en visuell upplevelse av rang visade sig stämma mer än väl…

Läs hela inlägget »
Foto: AXA Fjällmaraton (facebook) Foto: AXA Fjällmaraton (facebook)

AXA Öppet Fjäll 2015
Det var ett infall att anmäla mig till AXA öppet fjäll. Jag skickade in min anmälan om deltagande i oktober 2014. Jag ville ha ett mål med min träning, ett påtagligt, långsiktigt och svårt mål! Jag hade relativt nyligen återupptäckt tjusningen med löpning och den svenska naturen. 

Läs hela inlägget »
Glada men nervös, 30 min före start Glada men nervös, 30 min före start

Racerapport Axa Fjällmaraton; Om att spränga sina gränser

12 AUGUSTI, 2014

Jaha. Det var det. Ett års fokus och längtan, och målet är nu uppnått. Sveriges tuffaste maraton. Som var mindre jobbigt än förväntat, men helt klart tufft för kropp och psyke.

Jag tar det från början. Följ min väg genom 4,3 mil, 3 berg och 1800 höjdmeter. Och några sammanfattande ord på slutet med mina tankar om loppet.

Vi kom till Edsåsdalen en timme före start. Taggade och nervös, ett jäkla springande på toa. Mådde illa, visste inte om jag behövde gå på toa ytterligare en gång eller svimma av nervositet. Shit, nu är det dags!!

Läs hela inlägget »

15 grader och sol i starten. Edsåsdalen levererar perfekt löpväder och det är skönt att äntligen få sätta tänderna i årets (näst) största utmaning. 

Läs hela inlägget »