The GAX 100 Miles

Vad krävs: God kondition är bra men inte allt när det gäller ultradistanser. Är man tillräckligt motiverad att klara The Gax 100 miles. Ja, då klarar man loppet.

Distans: 100 miles eller 161,9 kilometrar om man så vill.

Maxtid: 32 timmar.

Datum och tid: 23:e juli, klockan 08:00.

Vart: Start och mål i S:t Knuts torg i Ystad

Läs mer på hemsidan >>

bild:gax100.com

The GAX 100 Miles 2015
Sandhammaren, 5 juli.

Det är gryning och jag befinner mig på vad som tycks vara en oändlig sandstrand vid Skånes sydöstra spets. Havet rör sig i lugna dyningar och under mina fötter hörs ljudet av spröd sand. Sand som gör det tungt att springa. Sand som tränger in i mina skor och långsamt skaver fram smärtsamma vattenblåsor. Just nu är jag den tröttaste människa som jag någonsin har träffat.
Jag har sprungit i över tjugo timmar utan att vila. Jag har tagit mig nästan tretton mil. Jag har spenderat större delen av natten ensam, i pannlampans sken och med min GPS-klocka som min trygghet. Nu behöver jag vila och mänsklig värme. Då ser jag dem. Brinnande marschaller långt bort. Och är det inte en människa som står där och vinkar? Eller hallucinerar jag? Nej, det gör jag inte. När jag närmar mig inser jag att jag har kommit till Sandhammaren. Det är den sista energidepån i loppet innan de avslutande tre milen. Plötsligt är min trötthet borta och jag springer den sista biten fram till varm soppa, kaffe och gemenskap.

Läs hela inlägget »

2014 sprang jag Full Moon Race (FMR), ett 50-mileslopp som går nattetid från Haväng till Ystad. Loppet följer skåneledens markeringar. Den där natten 2014 utfärdade SMHI regnvarning och det hällregnade ihållande från start till mål. Under loppet sprang jag förbi en massa löpare som genomförde The Gax 100 miles vilket är FMR:s dubbelt så långa storebror. Dessa löpare hade startat i Ystad klockan åtta på morgonen för att ta sedan sig upp till Haväng genom att följa Skåneleden. Väl i Haväng följs samma rutt som FMR tillbaka ner till Ystad längs kusten.

Läs hela inlägget »