Täby Extreme Challenge

TEC 100

TEC 100 miles run är ett ultralopp som går i april. Distanserna som finns är är 200, 100 och 50 miles samt 50 miles natt.

Maxtiden för 200 miles är 54 timmar och maxtiden för 100 samt 50 miles är 30 timmar och slutligen 50 miles natt har 16 timmar.


Läs mer på hemsidan >>

Foto: http://new.tec100.se/
Starten TEC 2016 Starten TEC 2016

TEC 100 2016
Det är alltid roligare att skriva en rapport ifrån ett lopp som har gått bra och mindre roligt att skriva om ett lopp som inte har gått bra. Men desto viktigare är det att skriva även om de lopp som gått dåligt för att lära av det som har gått fel. Det blir lite terapi också att få skriva av sig upplevelsen.

Läs hela inlägget »
Glada miner efter min målgång, här med min pacer Torill. Glada miner efter min målgång, här med min pacer Torill.

TEC  100 2015
Yes! Jag klarade det! I helgen sprang jag mitt första 100 miles lopp, 161 km på en fin och omväxlande bana i Täby. Bansträckningen var omgjord till i år, för att slippa passagen över järnvägen. De som sprungit loppet tidigare ansåg att den nya banan var tuffare och bjöd på mer ”hard core” än tidigare år. Mina förberedelser inför loppet har varit att sedan nyår få ihop så mkt mängdträning som möjligt, främst genom transportlöpning, samt att den senaste månaden springa några träningspass i Hammarby backen.

Läs hela inlägget »

Låt oss få en sak ur världen på en gång: det här är en berättelse med ett lyckligt slut.
2008
Min fru Åsa och jag sprang vårt första ultralopp 2008. Hösten innan hade vi varit på nummerlappsutdelningen för Lidingöloppet när vi fick syn på en banner för ”Lidingö Ultra 50k”. Vi tyckte båda att det lät som ett äventyr, ett äventyr som borde gå att genomföra. Vi var ju trots allt redan marathonlöpare båda två. Så vi blev ultralöpare.

2010
De första åren var det bara ett femmilslopp per år men 2010 small det till. Det var inget vi planerade men innan året var slut hade vi sprungit tre femmilslopp, ett 75 km-lopp och ett 100 km-lopp. Ett av femmilsloppen var Täby Extreme Challenge, som på den tiden hade fler distanser. Dåvarande tävlingsledaren Jan Söderkvist lyckades faktiskt lura Åsa till att inte bara springa 50 km utan även fortsätta till 50 miles. Vi var frälsta. Siktet var nu inställt på den klassiska distansen 100 miles, eller i metriska mått 160 km.

2011
TEC 2011 var vi anmälda till denna långa distans. Det var ett tufft lopp för oss, vi fick kämpa rejält. Åsa blev vid ett tillfälle till och med avplockad från banan i en knapp timme av tävlingsledningen innan hon fick ge sig ut igen, hon hade blivit för nedkyld. Men vi kom i mål och kunde båda stoltsera med det åtråvärda bältesspännet i brons: ”TEC 100 miles”

2012 – 2013
Efter TEC 2011 var det som vi kom av oss av lite grann. Vi sprang en del lopp, bland annat ett ultralopp utomlands på kanalön Jersey men vi hittade aldrig tillbaka till samma regelbundna träning. Vi hade inga riktiga mål. På TEC både 2012 och 2013 nöjde vi oss med att springa kortare sträckor. Själv hade jag så intensiva konsultuppdrag så det gick utöver träningsmängden. Inför varje år så sade jag till mig själv: ”100 miles under 24 timmar!” men jag hade aldrig riktigt hjärtat i det så varje år så blev det för lite träning för att klara det målet.

Samma visa upprepade sig inför TEC 2014 och den här gången var det värre än någonsin. Jag var för att vara ultralöpare otränad, sönderstressad på grund av jobbet, drack för mycket kaffe, slarvade med kvaliteten på maten jag åt och så vidare. Ändå kunde jag inte, ville inte, ge upp tanken att springa TEC. Ju mer tävlingsdatumet närmade sig, ju mer osannolikt blev det att göra 100 miles på under 24 timmar eller att klara 100 miles överhuvudtaget. Tydligen hade jag gett upp alla ambitioner och tänkte att jag borde sälja eller ge bort min startplats men det hade varit ett så nederlag så jag kom mig aldrig för att göra det

Läs hela inlägget »