Ö till Ö

Ö till Ö är en årligt återkommande swimruntävling som äger rum i Stockholms skärgård, från Sandhamn till Utö. Swimrun innebär att man växlar mellan simning och löpning. Simsträckorna är 24 till antalet med en sammanlagd längd på 10 km. Löpsträckorna, över flera etapper, är sammanlagt 65 km, så totalsträckan är 75 km. De tävlande springer över öarna och simmar mellan dem. De tävlar i lag om två personer. Det finns tre klasser, herr, dam och mixed. Första tävlingen avgjordes 2006.

2012 rankades ÖTILLÖ som en av världens tuffaste uthållighetstävlingar av CNN.com. Sedan 2012 och 2013 finns även officiella kvaltävlingar till ÖTILLÖ ex.Utö Swimrun, Engadin Swimrun och Höga Kusten Swimrun. 

Tävlingen produceras av Michael Lemmel och Mats Skott (fd Andersson). Svenska multisportpionjärer med förflutet inom världseliten i Multisport.

 

Läs mer på Ö till Ö:s hemsida>>

 

ÖtillÖ 2016
Racerapport VM i Swimrun från lag Addnature / Heja Stina!
I ÖtillÖ – VM i Swimrun 5 september startade lag “Addnature / Heja Stina!”. Laget bestod av artisten Petter och Mårten Vidlund. Ett av målen med deltagandet var, förutom att göra ett bra lopp, att skapa uppmärksamhet kring och samla in pengar till Barncancerfonden i insamlingen “Heja Stina!”. Insamlingen nämndes vid flera tillfällen i direktsändningen från tävlingen och det skrevs om den i både media och sociala nätverk. Insamlingen fick in ca 30 000 kr som kan kopplas till uppmärksamheten kring lagets insats. Mårtens upplevelse av loppet följer nedan.
 

Läs hela inlägget »
bild: facebook.com/otillorace bild: facebook.com/otillorace

ÖTILLÖ 2015 :Kontrasternas edition  
ÖtillÖ 2015 blev den 10 upplaga av tävlingen
och det blev också upplagan med största kontraster jag och många andra har upplevd.

T-bana till Kungsträdgården, ett par minuter gång och framme till Strömkajen. En av de två båtarna avgick strax efter halv 12 och den andra prick kl 12 som planerad. Vi var framme i Sandhamn ett par timmar efter det, efter att ha pratat med många intressanta människor under resan, framförallt med David och Patrik som satt med oss i båten. De fick en lotteriplats till tävlingen och hade en del förhagor inför ÖtillÖ-äventyret. Det skulle överleva, och det skulle Fredrik Letzer och jag också göra, fast förhoppningsviss lite snabbare, ty det var våran tredje start tillsammans och lite rutin får man oavsett man vill eller inte.

Läs hela inlägget »

Ö till Ö 2014
Att komma på pallen på Ö till Ö har varit ett mål ända sedan förra årets snöpliga 4:e plats och att jag och Antti fick stå där med Björn, Paul, Lelle och Daniel var helt underbart.

Dagen i sig var underbar, förutsättningarna var näst intill perfekta, nästan vindstilla, varmt vatten dvs ca 14 grader, solen sken och alla var glada

Läs hela inlägget »

Ö till Ö 2014
Att blir sjuk en vanlig dag är en vanlig sak men att blir sjuk på en viktig dag är en viktig sak

Viktig var för mig

och för de flesta som samlades i Sandhamn den 1 september inför ÖTILLÖ, att känna oss friska, starka och peppade inför en av årets viktigaste dag. För mig var den dagen en av de viktigaste dagar under året som gått. I alla fall om vi pratar om "viktig-inför-ett-lopp-dag". Det finns så klart många andra viktiga dagar under året men av andra anledningar.

 

Läs hela inlägget »

Resan började redan hösten 2013 då vi ansökte om plats via våra meriter. På min födelsedag den 20 januari i år så fick vi då reda på att vi kommit med. Jag tror inte att vi då fattade vad det var vi gett oss in på.
Många träningstimmar och lopp har passerat sen den 20 januari och helt plötsligt var det bara några veckor kvar. Då hade jag tappat min motivation någonstans på vägen och allt kändes fel och det mesta gick emot mig. Back to basics. Tre pass i skogen fick mig på banan igen och jag kände att det vände 10 dagar innan loppet. I grevens tid kan man säga.
 
 

Läs hela inlägget »

ÖtillÖ är verkligen ÖtillÖ! Allt kan hända längst med banan, tänk att vi vann igen. Hur gick det till egentligen? Vårt mål var att ta oss i mål, men som vanligt växer hornen i pannan under loppets gång. Eftersom loppet är så jobbigt och krävande (snäppet värre än en Ironman anser vi) så vågar vi inte riktigt förutspå loppet i förväg. Vi tog en simning och en löpsträcka i taget för att spara dom mentala krafterna.

Läs hela inlägget »