Växjö Triathlon

Tävlingen hålls centralt i Växjö. En ny bana som börjar med simning i Växjösjön, cykling på ny bana där både styrka och taktik kommer till sin rätt, och avslutas med den klassiska löpningen runt Växjösjön. 

Läs mer på hemsidan >>

foto: facebook.com/vaxjotriathlon

På ganska kort varsel bestämde jag mig för att ställa upp i Växjö Triathlon. Men tycke ändå jag var ganska väl förberedd, trots 12 mil cykel i benen under veckan som varit.

Jag körde i Växjö förra året med och jag tycker det är en välarrangerad och fin tävling. I år hade de lagt om cykelbanan till en säkrare bansträkning. Vilket naturligtvis är positivt.

Jag gick och hämtade ut min nummerlapp men ställde ifrån mig cykeln för att hinna se Wictor Magnussons Broder defilering in i mål. Riktigt starkt av Wictor att vinna sprinten. Inte nog med det tog hans flickvän Amanda Lahti hem silvret i damklassen.

Lite redigerad bild från Pierres FB Lite redigerad bild från Pierres FB

Pierre Schmidt dyker in som gubbe i lådan på en andraplats. Grattis Pierre

Jag tänkte ändå inte värma upp något på cykeln så jag checkade in den…….
……… och gick sedan till simhallen för ombyte.
Några sista förberedelser och ett foto av ”De två med sämst hårfäste i Team Salming……”

Det meddelades att pga av för kallt i luft eller vatten så skulle det bli halverad simning.
Inte mig emot, jag har haft ca 1500m simning på kontot de senaste två månaderna, riktigt uselt men detta ska jag väl greja……

En timme innan start tar jag som vanligt 2st rödbetsjuiceshots och ca 30 min innan tar jag Umara intend.

                                                     Expressleverans av intend och Sport – BeetIt från Native Fitness

Iväg till simningen, det är kallt om fötterna, det blåser, det känns som det är riktigt kallt i vattnet. 14 grader säger dom. Jag bestämmer mig för att inte värma i vattnet alls. Jag hoppar i när det är en minut kvar.

Kommer iväg, det är ju inte så kallt tänker jag. Hittar en rytm, jag kommer ifatt några andra triathleter. ska simma förbi….. Plötsligt!!!! BAM!! en bröstbensspark rätt i ansiktet. Jag blir lite desorienterad. Jag trampar vatten, hämtar mig, börjar crawla igen, kommer åter i rytm jag håller avstånd, bygger upp lite mod och vevar på.

Åter igen kommer jag ifatt lite folk. När jag ska passera mellan två personer svänger plötsligt den ena mot mig och vevar till mina glasögon, de kommer ur läge, fylls med vatten och jag får en kallsup. Börjar hosta och får för första gången lite panik i vattnet.

Jag lägger mig i utkanten av klungan och simmar. Här kan jag ligga själv. Jag tar mig till T1 på den mediokra tiden 14:04

T1 tog 2:02 mycket pga riktigt kalla händer och att jag beslutat mig för att ta skoskydd på cykelskorna.

Upp och iväg på cykeln. När jag hoppar på sadeln känner jag att den sjunker lite tittar ner och ser att den sjönk ca 5mm, jag har en tejpbit där. Skit samma!! Jag trycker på. Det känns bra benen svarar. Nu ska jag cykla riktigt bra och ta igen den dåliga simningen.

I första uppförsbacken hoppar cykelkedjan?!?! Hur kan det hända? jag har ju precis ställt in växlarna, de fungerar ju hur bra som helst. Jag får stanna och lägga på kedjan för hand.

Ja, Ja, ett mindre missöde, tänker jag. Nu ska det gå undan!!!

PLÖTSLIGT!!! Skramlar det till, jag vevar 2 varv men det känns inte som det ska göra. jag försöker pilla på kedjan med foten. den hoppar på men cykeln bara rasslar och går inte framåt. jag tittar bak. kedjan ligger mellan växelörat och kassetten.

Jag får hoppa av. Pillar på kedjan på kassetten och hoppar på cykeln. Inget händer när jag trampar. Kedjan ligger vid sidan av rulltrissorna.

Nu är det riktigt stressigt. Många cyklar förbi mig. Till slut får jag på kedjan igen.

Bestämmer mig för att nu får det bära eller brista. Nu ska jag trycka på allt vad jag orkar och kan. Och det går riktigt bra. JAg får i mig den energin jag har planerat. 3 skopor sportdryck i 750ml vatten. Jag cyklar förbi massor med triathleter och snart har jag cyklat klart hela stäckan och snittat 36km/h bara några svängar kvar. Men än är det ingen hejd på oturen. i en sväng känner jag hur framdäcket håller på att glida av  fälgen,

SÅKLART!! DET MED!!! PUNKA!!!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!!!
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!!!

men det är bara pyspunka, jag har lite luft kvar i däcket så jag cyklar långsamt och försiktigt till T2. Cykeltid, till slut 1:09:42.

Ska växla till löpning, på med sockar och Salming Race

Då får jag kramp i en magmuskel. Jag får sträcka mig och så fort jag böjer mig ner krampar magmuskeln igen. Till slut får jag på mig skorna. Det går 1:28 i T2 innan jag kommer iväg på löpningen.

Det kände ganska jobbigt att springa. Cyklingen tog hårt på kroppen, men jag kämpade på. Jag träffade Kalle Wickström vid vändningen på 5km. Kalle ropade ”Kör nu Marcus! lägg dig i 4mintemp och bara spring.” Jag fick lite tändvätska av hans hejarop men jag orkade inte öka mer.

Löpningen tog 43:43 och total tid 2:10:58.

Här har vi vad jag tror är orsaken till att kedjan hoppade. det saknas en skruv som håller växelöra på plats. Detta medför att hela bakväxeln går att vicka fram och tillbaka 1cm. Här har vi vad jag tror är orsaken till att kedjan hoppade. det saknas en skruv som håller växelöra på plats. Detta medför att hela bakväxeln går att vicka fram och tillbaka 1cm.

Jag har inget val mer än att vara nöjd med det. En sån här tävling hoppas jag att jag aldrig behöver uppleva igen.

Men ändå är tycker jag att tävlingen är rolig att köra och de strul jag upplevde på tävlingen kan man ju inte lasta någon annan för.

TACK FÖR FINT ARRANGEMANG!

Läs hela inlägget »