På Plats 2015AXA Fjällmaraton siktar brett.

Samtidigt som utmaningar för elitmotionären skapas är den grundläggande ambitionen att alla ska kunna vara med. Därför innehåller varje arrangemang utmaningar lämpliga för såväl nybörjare som motionärer och elit.

AXA Fjällmaraton är inte bara ett lopp utan en vecka full med olika lopp med den avslutande AXA Fjällmaraton som finalen den 8 augusti.

Race Report är där och lyssnar in hur löpning i en denna storslagna miljö upplevs:)

Klicka på bilden och läs mer om alla aktiviteter de erbjuder!

Intervju med tävlingsledningen för AXA Fjällmaraton

bild: facebook.com/axa-fjällmaraton bild: facebook.com/axa-fjällmaraton

Race Report fick några minuter med Patrik Nordin mitt i en intensiv förberedelsetid för en vecka i fjällöpningens tecken!

Arrangörerna

Patrik beskriver sin passion för att arrangera utmanande tävlingar och det började med Vertex Vinter 2004 och har sedan bara rullat på. Patrik drar igång och sedan har han fått med sig många kompetenta medarbetare.

Dagens tävling har sitt ursprung i Vintervarianten då man har stighudar och skidor. 2005 började allt i Jämtlandstriangeln men flyttade året efter till södra Årefjällen. Den glädje och utmaning man kan finna under en längre löptur i fjällen är omöjlig att hitta i städerna anser Patrik. Maraton bör springas i terräng, den omväxlande löpningen sliter inte på samma sätt. Prestationen fastnar inte i kilometertider. Totalupplevelsen är i fokus!

Varför ska man delta i AXA Fjällmaraton?
Atmosfären är familjär trots storleken på arrangemanget. Den avslutande banketten summerar dagen med god mat, dryck, film och delade erfarenheter. Arrangemanget kommer från passion och inte att med avsikten att skapa en trailhype. Detta skapar en äkta känsla tror Patrik.
Hembakta bullar, foccaciabröd, kokosbollar och espresso är några detaljer som sticker ut och finns där för att du som deltagare ska få det lilla extra!

Att aldrig nöja sig och slå sig till ro driver arrangörerna till att ständigt prestera en tävling som tilltalar de flesta som kommer till AXA Fjällmaraton. De första (60) som kom till start blev som ambassadörer för att sprida budskapet om tävlingen, deras och nästföljande års startande har bidragit till att intresset för tävlingen växt lavinartat. Patrik säger att de lagt mycket lite kraft på marknadsföring utan litat på att det arrangemang de skapat/ar säljer sig självt genom hög kvalitet!

Tips
- Springa i terräng uppför & utför
- Utförslöpning är inte lätt!
- Ta det för vad det är: En Upplevelse! 
- Njut!

Patrik lyfter fram:
Testa gärna de olika distanserna för att bygga upp dig inför den slutliga distansen. Nu finns "trappan": kvart, halv och hel maraton. Nytt för i år är också en vertikal kilometer inne i Åre.

AXA Fjällmaraton är mer än fjällöpningsfestival än ett enstaka lopp!

Ett stort Lycka till från Race Report till arrangörerna samt alla startande!
 

Vätter Challenge är i år värd för SM på medeldistans

Banan går i centrala Jönköping med omnejd

I denna Smålandspärla så kommer Race Report finnas på plats för att fånga så många inspirerande berättelser som möjligt:)

Var med du också i detta toppenarrangemang!

Tryck på bilden för mer info på hemsidan!

Intervju med tävlingsledningen, Vätter Challenge

Race Report har fångat Christian Kirchberger, tävlingsledare, för lite reflektioner

Arrangörerna

Christian berättar att en grupp om 14 personer utgör tävlingsledningen där de har olika ansvarsområden. Genom att kontinuerligt jobba med detta under hela året så skapar det förutsättningar för ett lyckat arrangemang. 

En annan viktig förutsättning för att detta ska bli lyckat är de ca 260-270 funktionärerna som kommer finnas på plats. Många föreningar (ett 20-tal) i staden sluter upp för att få till stånd detta SM! Detta ger även ett tillskott i deras klubbkassa.

Erfarenheten finns från att ha haft SM tidigare, första var duathlon-SM 2005. Efter detta har man fått blodad tand och det finns drömmar om att få till en Ironmantävling. Den satsningen har pågått sedan 2006-2007. Kanske kan det SM man hade förra året mitt i stan samt årets arrangemang skapa en möjlighet att nå drömmen.

Vätter Challenge 
När triathlonsektionen, i arrangörsföreningen Hakarpspojkarna, bildades så togs också beslutet att ha egna träningar, satsa på att få ungdomar att börja med triathlon men också att ha en egen tävling. 

Tävlingen har ett underbart läge med arenan mitt i staden. Alla delmoment i loppet går i stort sett att följa vid ett begränsat område, vilket skapar förutsättningar att det är många som ser loppet, när inte bara triathlonintresserade finns på plats. Stämningen liksom säkerheten är hög lovar Christian!

Barn och ungdomstävling på fredagen samt medeldistans-SM på lördagen, där stora flertalet är motionärer, gör att det finns något för alla som vill prova på sporten.

Banan erbjuder en utmanande cykling (1000 höjdmeter) och det finns partier med snabba utförskörningar och krävande stigningar vilket gör den utslagsgivande. Löpningen kommer vara snabb med några knixiga svängar centralt i staden och konstant omgiven av mycket publik.

Varför ska man prova triathlon?
Tre grenar med fyra olika moment, med tjusningen av att allt kommer i en följd. Sällan tråkigt och möjlighet att träna året runt. Gemenskapen i sporten och den sociala kontexten framhåller också Christian som en grundbult för att många blir bitna av triathlon.

Tips

  • Tveka inte, delta!
  • Ta det lugnt och metodiskt, ha kraft kvar i slutet av varje gren.
Jönköping står nu redo att ta emot dig oavsett ambitionsnivå och lovar ett arrangemang av hög klass!

Stort Lycka till från Race Report till arrangörerna och dig som deltar:)


 

Höga Kusten Swimrun är en ny swimruntävling i en unik världsarvsmiljö.
 
Simsträckorna är mellan 100 och 1600 meter och man tävlar i lag om två personer.

Race Report kommer vara på plats för att träffa potentiella skribenter och höra om deras upplevelser.

Anmäl dig och en kompis du också!

Tryck på bilden för mer info på hemsidan!

Intervju med Tävlingsledningen, Höga Kusten Swimrun

Staffan testar banan (foto: facebook) Staffan testar banan (foto: facebook)

Race Report har fått en pratstund med en av tävlingsledarna, Staffan Björklund.

Arrangörerna
Tävlingsledningen för detta arrangemang består av medlemmarna från multisportlaget Team Peak Performance. De har stor erfarenhet från att arrangera tävlingar som bl.a. Explore Sweden och VM i Adventure Racing. Staffan arbetar också som bergsguide där han har som uppgift att hitta spännande platser att utforska. Detta kopplat mot hans mångåriga erfarenhet av swimrun ledde till att denna tävling tagit plats i världsarvsmiljön vid Höga Kusten.
Ett träningsläger i området med Team Peak Performance förra året, där swimrun stod på schemat blev startskottet för vad som nu också blir en tävling tillika partner till  ÖTILLÖ, VM i Swimrun. 

Det speciella med Swimrun
Möjligheten att för egen maskin ta sig mellan öar och enkelheten i att bara ta på sig en våtdräkt och ett par skor och sedan ge sig ut, är det Staffan lyfter fram, som några framgångsfaktorer, till att Swimrun nu ökar i popularitet och också varför man bör prova denna sport.
Vidare, berättar han, så kan man idag få en komplett utrustning i toppklass för under 10 000. Få andra sporter kan erbjuda detta!

Höga Kusten Swimrun
Loppet är en utmaning som kräver taktiska överväganden och riktar sig främst till atleterna, men det ska även vara möjligt för publik och media att följa, därav en rundbana. Har man provat en swimrun i en plattare miljö så kanske detta kan jämföras med att man tidigare sprungit marathon men nu vill  prova ett fjällmarathon.

Tips på vägen

  • Förbered dig genom att springa med våtdräkt i backe!
  • En vana av teknisk löpning i terräng kan vara avgörande.
  • Minimera den utrustning man bär med sig.
  • Utmed banan kommer finnas gott om vätske/energistationer.
  • Några rejäla stigningar gör att det kan bli avgörande hur man hushåller med energin!


Staffan lyfter fram!
Man kan vinna platser till ÖTILLÖ i år men också till nästa år!
Vill du vara med i en unik tävling i en unik miljö, ställ dig på startlinjen den 18 juli är Staffans avslutande ord:)

Tack Staffan och lycka till med arrangemanget!